fbpx
Ponedjeljak , 17 Juna 2024

Istraga o nestanku djevojčice Merime: Djed Hajrulah uhapšen zbog trgovine ljudima

Sarajevska policija je u četvrtak, kako “Avaz” saznaje, u ulici Hamdije Čemerlića uhapsila 64-godišnjeg Hajrulaha Mučištu. Uhapšen je na osnovu raspisane operativne potrage, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovina ljudima.

 

Otišla u trgovinu

Portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić potvrdila nam je da je Mučišta u petak njima predat te da mu je određeno 24-satno zadržavanje, nakon čega će se postupajući tužilac izjasniti o daljnjim mjerama.

Kako nam je nezvanično potvrđeno od izvora bliskog istrazi, Hajrulah je uhapšen u sklopu istrage o nestanku njegove unuke, 10-godišnje Merime.

Djevojčica je nestala 22. avgusta prošle godine, a upravo je djed Hajrulah u više navrata obijao pragove medijskih kuća moleći za pomoć u pronalasku svoje unuke.

Hajrulah je tada svima ispričao da je djevojčica nestala neposredno nakon što je porodici u Novopazarskoj ulici izgorjela kuća. Djed Hajrulah ju je poslao u trgovinu u 14.15 sati, odakle se nikad nije vratila.

 

Porodica Mučišta je tada izrazila sumnju da je oteta, odnosno da je neko naišao automobilom i odvezao je u nepoznatom pravcu, a moguće i izvan BiH. Tokom istrage policija je saslušavala i članove porodice.

 

Bio sumnjiv

– Imam informacije da sam sumnjiv, da sumnjaju na nas, na mene, oca, majku, ali u policiji imaju saznanja o krijumčarima ljudi. Imaju njihove slike, pokazivali su nam – kazao je ranije djed Hajrulah u izjavi za “Avaz”.

Na konkretno pitanje je li policija sumnjala da je porodica prodala djevojčicu, djed je odgovorio:

– Mi ne prodajemo svoju djecu, volimo ih. Sumnjamo da je ukradena ispred radnje.

Mjeseci su prolazili, a djevojčici nije bilo ni traga. U novembru prošle godine uz MUP-a Kantona Sarajevo su potvrdili da su prikupljeni materijal u slučaju nestanka djevojčice Merime predali Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da je riječ o trgovini ljudima. Iz SIPA-e se nisu oglašavali o ovoj istrazi.

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …