fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Bezuslovna ljubav u teškom životnom iskušenju: Hajrudin već 11 godina brine o bolesnoj supruzi

Njegova jutra već su 11 godina ista. Probudi se rano, umije Elminu, presvuče je, promijeni joj pelene, namaže joj lice, stavi je u kolica, napravi joj hranu, zatim je premjesti u dnevnu sobu.

Nekada malo duže pije kafu pored nje i nada se u dubini duše njenom ozdravljenju.

Vrijeme je potpuno posvetio Elmini, koju često naziva svojom vilom, a koja se nalazi u stanju budne kome.

Sve se desilo iznenada – jedna obična šetnja pretvorila se u životno iskušenje i borbu.

Iskušenja u životu su nezaobilazna. Na spomen braka većina pomisli samo na ljubav i lijepe trenutke, ali ne i na neprijatna iskušenja.

Kao što niko od nas nije pošteđen životnih iskušenja,  tako su Hajrudin i Elmina iskušani  od 2011. godine teškom situacijom –  ali to ne znači da ne zaslužuju živjeti život dostojan jednog čovjeka,

Elmina Veletovac (50) koja živi u Sarajevu sa suprugom Hajrudinom Veletovcem je sve do 2011. godine bila vesela, zdrava žena, supruga, majka.

Jednog sasvim običnog dana, dok je šetala sa svojim suprugom Hajrudinom, pala je u nesvijest.

Od tada počinje jedan sasvim drugačiji život – ne samo za Elminu, već i za Hajrudina, ali i za njihovu užu porodicu.

Hajrudin je napustio posao kako bi se brinuo o njoj, iako su mu doktori rekli da ona neće dugo živjeti.

Davali su joj svega nekoliko sati života nakon što se sve odigralo, ali Hajrudin je dobio neku neopisivu snagu baš u najtežim trenucima, te već 11 godina brine i čuva Elminu koja je u stanju budne kome, i ne gubi nadu u njeno ozdravljenje.

Svakodnevne aktivnosti Hajrudin je prilagodio Elmini

U moru današnjih događaja koje mi nazivamo problemima često se i ne zapitamo kako je onima koji su bolesni, koji se ne mogu čak ni pomaknuti, ni govoriti.

Ili kako je osobi koja brine za njih, supružniku, djetetu –  koji moraju znati sve njihove potrebne, 24 h brinuti o njima.

Nakon što Hajrudin ujutro sve pripremi i prilagodi Elmini, u toku dana je premjesti u dnevnu sobu, gdje gledaju televiziju, a ponekad navečer i utakmicu. Ona sve razumije, svjesna je, reaguje, može malo pomjerati glavu, čak se nekad i naljuti – objašnjava Hajrudin s osmijehom.

Dodaje  kako on često sjedi sa njom pored kreveta i priča joj, ali kada joj već dotuži ona malo okrene glavu, a njemu je, kako kaže, već jasno da joj je postao “dosadan”, nastavlja Hajrudin s osmijehom opisivati svoj dan sa Elminom..

Kaže da joj  kasnije pokuca na vrata ponovo, a ona se potrudi da se osmijehne onako kako zna i umije.

Elmina danas nema moć govora, nepokretna je, sasvim malo može pomjerati glavu, ruke i noge. Sa Hajrudinom komunicira očima.

Većinu vremena provodi u krevetu, ili u dnevnoj sobi u kolicima, a Hajrudinu je većinom jedini izlazak šetnja do apoteke po Elminine lijekove.

Dok nažalost kod većine ljubav s godinama nestane, Hajrudin je svoju Elminu zavolio još više tokom najtežih 11 godina. I svakim danom zaspi i budi se sa nadom za njeno ozdravljenje ili barem jedan mali sitni pomak, koji bi njemu bio ogroman.

Nekada je Elmina pravila najbolju hranu – danas njen suprug na poseban način priprema obroke

Hajrudin se u jednoj objavi na društvenim mrežama prisjetio hrane koju je njegova supruga s ljubavlju pravila, te naveo kako je svaki njen kolač imao nešto posebno sa dušom i ljubavlju napravljeno.

Danas on priprema njoj hranu, ali na posve drugi način. Hajrudin svaki dan miksa hranu, jer nažalost ona ne može da guta, te hrana mora biti usitnjena i davati se pomoću cijevi za hranjenje direktno u želudac.

Za svoju suprugu Hajrudin kaže da je žena koja je svima pomagala

Elmina je žena koja je svima pomagala, dijelila, brinula – tako kaže njen suprug Hajrudin.

U Facebook grupi “Podrška Elmini Veletovac” koja postoji već nekoliko godina, a koju vodi Hajrudin sa porodicom, on često piše o Elmini, o njihovim prošlim i sadašnjim trenucima.

U njegovim objavama tačno možete osjetiti ljubav koju su imali i koju i dalje imaju, čak mnogo jaču ljubav.  Hajrudin od Elmine nikada nije odustao i nikada neće.

Elminino zdravstveno stanje od 2011. godine – pucanje vene u glavi, infarkt, odstranjivanje kosti lobanje, bakterija, ugradnja neurostimulatora

Elmini Veletovac je  2011. godine u maju pukla vena u glavi, izliv krvi u mozak (Aneurizma). Tada joj je rađena prva operacije, a nakon toga imala mnogo operacija. Nakon prve operacije  doživjela je infarkt na ijevoj strani mozga. Kako je mozak oticao  doktori su morali odstraniti dio kosti lobanje. Tada je nakon 7 mjeseci provedenih u bolnici puštena na kućno liječenje u stanju budne kome, nepokretna i bez moći govora.

Nakon svega toga doktori su odlučili da vrate dio kosti lobanje, ali tada je naišao novi problem u vidu bakterije. Elmina je u Sarajevu imala 8 operacija.

U januaru 2015. Elmina Veletovac je otišla u Zagreb na operaciju  glave i ugradnje neurostimulatora. Kako njena porodica navodi, ni tad pomak u njenom ozdravljenju nije bio veliki.

Nakon toga nije imala operacija, ali se nedavno pojavila nada i prilika da ide u Tursku na preglede te potencijalno liječenje i operacije.

Potrebno 16.000 KM za dalje pretrage i transport do Turske

Za pretrage potrebno je 16.000KM samo za transport jer Elmina treba posebne uslove za prijevoz zbog zdravstvene situacije u kojoj se nalazi, te boravak i ostali troškovi koji dolaze sa tim.

Kako je njen suprug Hajrudin napustio posao da bi se brinuo o Elmini, danas njihova jedina primanja su Elminina invalidnina, koja iznosi 109,76 KM i  dodatna pomoći koja iznosi 274,40 KM. Samo njena terapija košta 237 KM, a  Hajrudin dodatno plaća i njene fizikalne terapije.

Računi za Elminu Velvetovac

Elmini Veletovac možete pomoći uplatom na više načina:

1. Pozivom na humanitarni broj za Elminu Veletovac 090/291-062 (BH Telecom) donirate 2KM

(*broj je aktivan samo do kraja aprila 2022.za Elminu Veletovac)

2. Uplatom na račun Udruženja pomoć bolesnim “ŽIVOT” (sa naznakom za Elminu Veletovac):

Bosna Bank International d.d. Sarajevo, Trg djece b.b. Sarajevo, BiHTekući račun u KM: 1413105320021513Devizni račun: IBAN: BA391413105310012471SWIFT: BBIBBA22XXXUdruženje pomoć bolesnim “ŽIVOT” Grbavička 127/6, 71000 Sarajevo, BiHUdruženje pomoć bolesnim “ŽIVOT”Kontakt brojevi od udruženja: 061/222 – 029 i 061/355 – 860

3. Na bankovni račun Hajrudin Veletovac

Uplate iz Bosne i Hercegovine

Transakcijski račun: 5556000055794118
Primatelj: Veletovac Hajrudin
Nova Banka

Uplate iz inostranstva:

Naziv banke: Raiffeisen Bank DD Bosna i Hercegovina
SWIFT CODE: RZBABA2S
Adresa: Zmaja od Bosne bb Sarajevo Bosna i Hercegovina

IBAN CODE: BA391612000026955726
Primatelj: Veletovac Hajrudin
Adresa: Viteška 47 Sarajevo

4. Paypal Hajrudin Veletovac
@HajrudinVeletovac

Za sve druge informacije kontaktirajte Hajrudin Veletovac 061-188-028
Pridružiti se možete Facebook grupi “Podrška za Elminu Veletovac!”

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …