fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Nije mnogo, ali veseli: Pada cijena goriva u BiH!

U Bosni i Hercegovini se predviđa pad cijena goriva. Za sada prosjek pada cijena je za 0,10 do 0,15 KM po litri. U RS je cijena na pojedinim crpkama već snižena u odnosu na protekli tjedan i do 10 feninga.

U Federaciji BiH do petka, 25. ožujka, evidentirano je 128 obavijesti o promjenama cijena i marži naftnih derivata koje su pristigle putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBiH oil info.

“Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH na dan 25. ožujak 2022. godine za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,85 KM po litri i za dizel 3,10 KM po litri”, rekli su za „Avaz“ iz Ministarstva trgovine FBiH.

Podsjećaju kako je Vlada FBiH, na njihov prijedlog, donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu naveliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine namalo naftnim derivatima maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri.

Međutim, zanimljiv je podatak da na nekim benzinskim crpkama u Sarajevo razlika u cijenama goriva iznosi i do 0,35 KM.

“Napominjemo kako sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBiH oil info, u kojoj su cijene poredane od najmanjih do najvećih. Njezinim korištenjem potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim crpkama – zaključili su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Obavještenja o promjeni

“U skladu sa Zakonom o kontroli cijena doneseno je Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da privredni subjekti, odnosno benzinske pumpe dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci) radi evidentiranja i praćenja”, rekli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Pročitajte i ovo

Ponos BiH: Ismail je trenutno prvi na svijetu u disciplini 50 metara prsno, ubjedljivo najmlađi u kategoriji seniora

Ažurirana je lista seniorskih paraplivača u disciplini prsno na 50 metara, a bosanskohercegovački paraplivač Ismail …