fbpx
Utorak , 16 Aprila 2024

Odlazak političarke koja je stvorila Dodika: Bio je „dašak svježeg zraka“

Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) preminula je danas u 84. godini.

Osim što je bila iskrena prijateljica Bosne i Hercegovine, što je snažno i beskompromisno podržavala našu zemlju na putu uspostave mira i demokratske rekonsolidacije, te procesuiranje ratnih zločinaca, ostat će zabilježeno da je ova političarka i diplomatkinja rođena u Pragu kao Marie Jana Korbelová u političku orbitu lansirala člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

To je onaj političar, bivši načelnik Opštine Laktaši i član skupštine ratnog zločinca Momčila Krajišnika koji je danas veliki rusofil, sljedbenika ruskog predsjednika Vladimira Putina i dok provodi agresiju na Ukrajinu, političara koji slavi osuđene ratne zločine, negira genocid i demonstrira silu nad novinarima pokazujući im srednji prst…

Upravo je Albright podržavala Dodika tokom njegovih političkih početaka u “visokoj politici“. Na tenkovima i transporterima koje mu je, uz ostalo, osigurala poznata američka političarka Dodik je došao prvi put na vlast.

U to vrijeme šef SNSD-a je govorio da Radovanu Karadžiću „treba suditi srpski narod“, “da je Radovan kriminalac”, „da RS nikada neće biti država“, te snažno podržavao ulazak naše zemlje u NATO. Zbog takvih stavova ovog političara, kakvih je bilo malo u srpskom političkom krugu, kako tada, tako i danas, Albright je Dodika nazivala i „daškom svježeg zraka na Balkanu“.

Je li pogriješila? Sigurno. Vjerovatno je toga kasnije bila svjesna.

Međutim, Albright je Dodika podržavala u vrijeme dok je on hinjio podržavanje vrijednosti demokratskog i civiliziranog svijeta.

Ona, jasno, nije mogla utjecati na političara koji će “otići u četnike ‘45.” To je bio njegov izbor kako bi došao do vlasti, novca, imovine i moći…Bez obzira na posljedice na građane koje je, kao predstavljao i budućnost ove zemlje. Albright će zauvijek ostati na ispravnoj strani povijesti. Dodik će završiti na smetljištu historije, gdje mu je i mjesto.

Pročitajte i ovo

Adnan Hodžić doktorirao na temi borovnice u fojničkim krajevima

Adnan Hodžić, direktor PLANT-a, postao je sinonim za inovaciju i uspjeh u poljoprivredi Bosne i …