fbpx
Srijeda , 1 Maja 2024

Sve više marketa u BiH ograničava prodaju brašna i ulja

Posljedica panične kupovine hrane

Zbog drastično povećane kupovine osnovnih životnih namirnica u posljednje vrijeme sve više marketa ograničava prodaju brašna i ulja, a količine ovih proizvoda koje građani mogu da pazare po jednoj kupovini sve su manje.

Tako su prije desetak dana potrošači u pojedinim marketima u BiH mogli da kupe maksimalno dvije vreće brašna i paket ulja, dok je u nekim od njih kupovina sada limitirana na količinu ulja koja zadovoljava sedmične potrebe prosječnog domaćinstva.

Jedan od razloga je taj što građani, zbog straha od nestašice i novih poskupljenja, prave zalihe, a drugi što u marketima velike količine osnovnih životnih namirnica kupuju i nakupci, odnosno preprodavci.

Iz marketa poručuju da ograničavanjem prodaje ulja i brašna žele da obezbijede da domaćinstva u RS na raspolaganju imaju dovoljne količine ovih proizvoda.

Početkom rusko-ukrajinske krize građani manjeg bh. entiteta su daleko više nego inače kupovali i gorivo, a posebno u periodu kad je cijena na našim pumpama skakala na dnevnom nivou. Trenutno situacija jeste nešto stabilnija, ali je donedavno bilo govora da će i neke pumpe limitirati količinu benzina i dizela koju građani mogu da kupe.

Pored straha od nestašice, do drastičnog povećanja kupovine hrane i goriva dovelo je i to što su ove robe u RS dostigle svoj istorijski maksimum, a građani se boje da će biti još gore. Naime, ni prognoze za naredni period nisu ohrabrujuće jer je, kako poručuju stručnjaci, za očekivati nastavak poskupljenja, prvenstveno zbog skoka cijena uvoznih energenata i sirovina.

Unazad nekoliko dana vreća brašna je u RS-u poskupila za pet KM, pa ono kvalitetnije sada košta 33-35 KM. Cijena junetine je došla do 20, teletine do 28 KM, a značajno su poskupile i ostale vrste mesa. Litar ulja u prosjeku košta oko četiri KM, dok je litar goriva na benzinskim pumpama proteklih dana dostizao i 3,55 KM. U pekarama su poskupili svi pekarski proizvodi, kao i velika većina prehrambenih namirnica i ostalih roba u marketima.

Kako kaže potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić, kod nas ne bi trebalo da bude značajnije nestašice hrane i goriva, dok će njihovog poskupljenja i te kako biti.

– Razlog je skok cijena ulaznih inputa, te velika potražnja koja dovodi do smanjenja zaliha i poskupljenja. Prognoza je da će ova kriza trajati dugo i da se neće mjeriti sedmicama i mjesecima –

Prema njegovim riječima, sljedeći mjesec je sudbonosan kad je riječ o domaćoj proizvodnji hrane.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …