fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Novalić najavio rast penzija: Redovno usklađivanje bi trebalo biti 8,1 posto

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić najavio je redovno i vanredno usklađivanje penzija. Porast penzija bi trebao da prati rast cijena hrane.

U Federaciji Bosne i Hercegovine uslijediti će dvostruko povećanje penzija prema riječima Novalića. Povećanje penzija po premijerovoj najavi bi trebalo pratiti povećanje cijena.

– Rast penzija se odnosi na član 79. zakona, u skladu sa rastom BDP i rastom cijena, rast penzija bi trebao biti oko 8,1 posto , ali 30. marta će biti poznati oficijalni podaci. Porast od 8,1 posto se odnosi na redovno usklađivanje. Parlamenti su također usvojili zakon o vanrednom usklađivanju, od 15,4 posto, biti će oko 3-3,5 posto, može se desiti da bude znatno više. Želimo pomjeriti porast penzije iznad rasta cijene hrane – izjavio je Novalić.

Što se tiče seta mjera za borbu sa rastom cijena koje su pogodile bh. građane. Novalić je izjavio kako robe ima i da količine nisu problem, problem je što se prave zalihe.

– Mi već imamo mjere koje su depresirale cijene u energetici i u prehrani – odgovorio je Novalić na pitanje novinara. Ponovio je kako u FBiH već 12-13 mjeseci postoji regulisana marža od 8 posto za prehrambene proizvode (oko 500 proizvoda) i ograničenje marže na naftu u maloprodaji od 25 feninga.

Federalni premijer je izjavio i kako imamo najeftiniju struju u regiji, zatim kako zahvaljujući dugodišnjim ugovorima zajedno sa Mađarskom i Srbijom plaćamo plin po najpovoljnijim cijenama u Evropi. Što se tiče cijena nafte, na nju Federacija BiH ne može djelovati ali će u sklopu mjera poljoprivrednici dobiti 50 litara po hektaru zemlje.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …