fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Međunarodni sud pravde u Hagu naredio Rusiji da obustavi rat u Ukrajini

Rusija je bojkotirala saslušanja u Međunarodnom sudu pravde, nakon što je Ukrajina zatražila hitnu naredbu za zaustavljanje rata u toj zemlji

Međunarodni sud pravde danas je naredio vlastima Rusije da zaustave rat u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Presuda najvišeg suda Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Hagu donesena je sa 13 glasova za i dva protiv.

“Sud ukazuje na sljedeće privremene mjere sa 13 glasova za i dva protiv, Ruska Federacija treba odmah obustaviti vojne operacije koje je započela 24. februara 2022. godine na teritoriji Ukrajine“, navodi se u odluci.

 

Rusija je bojkotirala saslušanja u Međunarodnom sudu pravde, nakon što je Ukrajina zatražila hitnu naredbu za zaustavljanje rata u toj zemlji.

Ukrajina je u svojoj prijavi navela da je Rusija lažno tvrdila da su se djela genocida dogodila u Luganskoj i Donjeckoj oblasti Ukrajine, a sve kako bi opravdala početak rata.

U prijavi se također navodi kako je Rusija priznala samoproglašene separatističke regije u Luganjsku i Donjecku i potom pokrenula specijalne vojne operacije na tlu suverene i nezavisne države Ukrajine.

Ukrajina kategorički odbacuje ruske optužbe za navodni genocid na istoku te zemlje te navodi da je tužbu pred UN-ovim sudom podnijela kako bi utvrdila da Rusija nema zakonsku osnovu da poduzme mjere u i protiv Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je trenutni rat u Ukrajini “specijalnom vojnom operacijom“ za zaštitu ljudi “podvrgnutih genocidu“ od strane Ukrajine i za “demilitarizaciju i denacizaciju“ te zemlje.

Fokus.ba

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …