fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Novi Travnik ima šest hafiza i tri hafize Kur’ana Časnog

Novi Travnik važi za jedan od najmlađih gradova u Bosni i Hercegovini. Prema posljednjem popisu imao je 23. 832 stanovnika. Novi Travnik je osnovan 1949. godine za radnike novonastale tvornice MMK “Bratstvo”.
Od 1981. godine preimenovan je u Pucarevo, po Đuri Pucaru, partizanskom heroju iz 2. svjetskog rata.  Izvorno ime Novi Travnik vraćeno je 1990. godine.
Sada Novi Travnik krase najljepši ukrasi, ukrasi kojima se ne mogu pohvaliti ni veći gradovi. Ovaj mali gradić u srednjoj Bosni ima šest hafiza i tri hafize Kur’ana.
Prva hafiza iz Novi Travnik bila je Zehra Salkanović-Memić iz Krnjića Potoka. Ona je završila hifz 1997. godine, i dova je proučena u Zenici. Ona je rodom iz Novog Travnika danas živi u  Visokom i profesorica  četiri jezika.
Kasnije hifz je završila Nermina Čakić iz Lisca. Hafiza Nermina je hifz završila dok je bila u Elči Ibrahim-pašinoj medresi. Kasnije hifz su završili: Fahrudin Haseljić, otac i sin Nijaz i Usame Omeragić, brat i sestra Kanita i Faris Perenda, Benjamin Grabus, Emir Perenda.
Zaista je Novi Travnik lijep primjer vrijedni i čestitih insana.
 Akos.ba

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …