fbpx
Ponedjeljak , 16 Maja 2022

Nova poskupljenja u Fojnici: Poskupili pojedini pekarski proizvodi

Poskupljenjima osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini ne nazire se kraj. Cijene rastu svakodnevno. Ekonomska kriza izazvana problemima zbog rata u Ukrajini dodatno će negativno utjecati na ionako loš standard građana. Ako val poskupljenja bude nastavljen, upitno je da li će penzioneri i osobe s minimalnima primanjima moći sebi da priušte osnovne namirnice za život.

Drastična poskupljenja u Bosni i Hercegovini dostižu vrhunac. Dok inflacija raste, ekonomska slika naše zemlje sve je lošija. Čekajući reakciju države građani se pitaju kako da prežive. Struka upozorava: ne treba nam politički populizam, već inicijative i hitno djelovanje.

“Trebamo ciljne mjere: socijalna mjera da bude aktivacija robnih rezervi, zatim smanjivanje troškova poslovanja – ukidanje određenih parafiskalnih i fiskalnih nameta privremeno ili trajno i treća stvar posebno vezana za državni nivo je aktiviranje dva ministarstva – vanjskih poslova i vanjske trgovine, s ciljem, prije svega obezbjeđivanje više uvoznih alternativa za naše privrednike. Trenutno postoji neki optimizam i veže se za ljeto, kada bi na globalnom nivou moglo doći do stabilizacije”, istakao je ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Zbog poskupljenja cijene električne energije i, trenutno, vještački stvorenom nestašicom i poskupljenjem brašna, pojedine fojničke pekare su povećale cijene svojih proizvoda.

Od večeras, cijena jedne kifle je 0,20 KM, a cijena jedne kifle namazane kajmakom 0,50 KM.

Cijena velikog hljeba i dalje ostaje 1 KM, a pitanje je do kada.

Pročitajte i ovo

Apel: Potraga za konjem u Brezi!

Veterinarska stanica Breza d.o.o. objavila je na društvenim mrežama apel o izgubljenom konju na području …