fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Izetbegović: Mislim da narodima u Bosni i Hercegovini nije do rata

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović poručio je da budžet institucija Bosne i Hercegovine mora biti usvojen i da se opći izbori moraju održati ove godine, u oktobru ili novembru.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ratu u Ukrajini, izmjenama Izbornog zakona, općim izborima u BiH i usvajanju budžeta institucija BiH.

Smatra da se rat u Ukrajini već refleksira i na Bosnu i Hercegovinu.

“On se već refleksira, jer budi neke emocije i intencije, namjere za koje se činilo da su savladane. Postoje emotivne i vjerske veze između određenih naroda na Balkanu i Rusije tako da to nije za podcijeniti. Već smo vidjeli reakcije onog neodgovornog dijela društva, radikala na stadionima, trgovima u Srbiji i Republici Srpskoj. I odgovorni političari to treba da sprečavaju”, izjavio je Izetbegović.

Mišljenja je da u “Bosni i Hercegovini postoji konsenzus svih da, bez obzira na njihova politička nerazumijevanja i nesporazume, moraju, prije svega, sačuvati mir”.

“Tu postoji prećutni konsenzus, uključujući i ovu stranu koju predstavlja Milorad Dodik. Preostaje da radimo na tome, da zajednički zaustavljamo te stvari, jer par incidenata može Bosni i Hercegovini nanijeti ogromne štete, da se zaustavi saobraćaj, protok ljudi, roba”, rekao je Izetbegović.

U svjetlu dešavanja u Ukrajini sve učestalije se od međunarodnih zvaničnika govori o BiH kao mjestu novog zarišta potencijalnih destabilizacija.

Izetbegović smatra da razlog za strah postoji.

“Samo mislim da narodima na Balkanu, naročito narodima u Bosni i Hercegovini, nije do rata, da obični čovjek to zaista ne želi. Da ne želi niti da mu dijete odlazi iz Bosne i Hercegovine niti da, ne daj Bože, u Bosni i Hercegovini odlazi u neke rovove. Imamo sve šanse da sačuvamo mir, stabilnost i sigurnost”, pojasnio je Izetbegović.

Smatra da ono što smo vidjeli u Ukrajini je zabrinjavajuće kroz dvije ili tri dimenzije.

“Nije to samo brutalni rat koji razara gradove, ubija i mijenja sudbine milionima ljudi, zabrinjavajući je način na koji je sve to počelo. Jer predsjednik jedne velesile kakva je Rusija, ne bi smio govoriti da neće nešto uraditi što planira uraditi. A, on je to radio. I mi ubuduće ne znamo na čemu smo sa predsjednikom jedne takve velesile. Propaganda koja se radi u Rusiji. Rusi masovno smatraju da su ruske jedinice otišle u Ukrajinu da se obračunaju sa fašistima i nacistima. A, obračunavaju se sa porodilištima, milioni ljudi napuštaju Ukrajinu… To je napad na sistem vrijednosti, nije to samo fizičko nasilje, to je i nasilje nad istinom”, poručio je Izetbegović.

Nada se da će se Evropa jako povezati kroz ovu krizu.

“Da će ovo što se dešava u Ukrajini jako uozbiljiti Evropu, da ćemo dobiti jaču Evropsku uniju koja će braniti sistem vrijednosti kojem i mi pripadamo, kroz zajedničku vanjsku politiku, kroz odbrambeno-sigurnosnu politiku, da ćemo dobiti jaču Uniju, da to neće biti samo zbir zemalja od kojih svaka insistira na vlastitom suverenitetu. Dio tog suvereniteta se mora prinijeti da biste dobili pravu Uniju koja može da odbrani i teritorijalno i u smislu sistema vrijednosti Evrope”, izjavio je Izetbegović za AA.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio je od Evropske komisije kandidatski status za BiH.

“Na tome svi insistiramo”, poručio je Izetbegović.

Kako je kazao, u četvrtak su u Sarajevu imali zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH i svi su to tražili od ministrice vanjskih poslova Njemačke Annalene Baerbock koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Sve zemlje i u okruženju i šire rade na programima zaštite građana zbog sve većih poskupljenja energenata i namirnica.

“To je takav udar, kao plima kojoj se jako teško suprotstaviti. Mi ćemo raditi sve što možemo. Kada je u pitanju akciza, nju ćemo vjerovatno u sljedećih par dana privremeno ukinuti i doći će do pada cijene goriva za oko 20, 30 feninga, ali bojim se da će već u roku od mjesec dana doći do poskupljenja od marku ili dvije. Energenti naglo poskupljuju, ali naše je da uradimo sve što možemo. PDV na prehrambene proizvode spustiti na pet posto, iz budžeta i fondova pomoći najugroženiji dio stanovništva. Napraviti potrebne rezerve goriva, hrane, žita… Posijati što više toga”, rekao je Izetbegović.

Kako je kazao, ako će doći do toga da Ukrajina i Rusija ne mogu da isporuče pšenicu o kojoj svi ovisimo, zašto dopustiti da u Bosni i Hercegovini ostanu neobrađena polja.

“Treba pomoći poljoprivrednicima da se zasije sve što se može”, izjavio je Izetbegović.

Fokus.ba

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …