fbpx
Nedjelja , 8 Septembra 2024

Iako vrijednost nafte na berzama pada: Zašto benzinske pumpe u BiH dižu cijene?

Predsjednik Udruženja prometnika naftnim derivatima u Federaciji BiH Milenko Bošković rekao je za Klix.ba da izvještaji s berze govore da bi cijene goriva sutra trebale pasti za 21 fening, ali da su naše kompanije, odnosno dobavljači, kupili gorivo ranije po višim cijenama i da je vrlo vjerovatno da još neće pratiti cijene na berzama.

Ističe da su kompanije koje posluju u BiH vezane za evropsku berzu, a ne za američku i londonsku, gdje je cijena barela sinoć naglo pala za 13 posto.

Naime, cijene nafte su u srijedu naglo pale, nakon poremećaja na tržištu i rasta cijena uzrokovanim ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i odlukom SAD-a.

Međutim, ukoliko se globalni problemi na berzama i u vezi sa snabdijevanjem nastave, evidentno je da će i poskupljenja u našoj zemlji biti svakodnevna. Entitetskim ministarstvima trgovine svakodnevno stiže veliki broj zahtjeva za promjenu cijena goriva, a cijene su već premašile 3 KM.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 10. mart 2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

  • Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,51 do 3,16 KM/litru;
  • DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,61 do 3,46 KM/litru.

Sinoć je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Time bi gorivo trebalo pojeftiniti za oko 40 feninga.

Pročitajte i ovo

(VIDEO) Filmska ljubavna priča hanume iz Gradačca: Udala se u Njemačkoj za čovjeka kojeg je znala samo 6 dana

Mejasa iz Gradačca, Bosanka koja je sudbinu vezala za Njemačku, predstavlja jedinstven primjer kako je …