fbpx
Utorak , 16 Aprila 2024

Oštećeno drugo nuklearno postrojenje u Ukrajini

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da je zaprimila izvještaje o granatama koje su oštetile nuklearno istraživačko postrojenje u ukrajinskom gradu Harkovu koji je pod opsadom, ali da nije bilo “radioloških posljedica”.

Agencija UN-a sa sjedištem u Beču saopćila je kako su ukrajinske vlasti izvijestile da se napad dogodio u nedjelju, dodajući da na tom mjestu nije zabilježeno povećanje razine radijacije.

Postrojenje je dio Harkovskog instituta za fiziku i tehnologiju, istraživačkog instituta koji proizvodi radioaktivni materijal za medicinsku i industrijsku primjenu.

Harkov se posljednjih dana našao pod intenzivnim ruskim granatiranjem i raketnim napadima, dok Moskva pokušava pojačati pritisak na Ukrajinu da kapitulira.

Sam nuklearni institut bio je u središtu internetskih teorija zavjere i nepotkrijepljenih tvrdnji u ruskim medijima da Ukrajina pokušava razviti tzv. “prljavu bombu” – sirovo nuklearno oružje koje može izazvati masovne žrtve, navodi AFP.

IAEA saopćava da je granatiranje u Harkovu samo jedan od posljednjih slučajeva da je nuklearno postrojenje ugroženo u ratu Rusije protiv Ukrajine.

“Već smo imali nekoliko epizoda koje su ugrožavale sigurnost na ukrajinskim nuklearnim lokacijama”, rekao je glavni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grossi.

Bilo je izvještaja o šteti na postrojenjima za odlaganje radioaktivnog otpada u blizini Kijeva i Harkova, a ruske snage pogodile su nuklearnu elektranu Zaporožje, uzrokujući požar koji je su vatrogasne službe Ukrajine ugasile.

Pročitajte i ovo

Upaljen narandžasti meteoalarm u BiH: Vjetar će na momente biti i olujan

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje …