fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Evropski parlament danas razmatra sankcije Miloradu Dodiku

Evropski parlament na današnjoj sjednici kako je planirani trebao bi razmatrati situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i o sankcijama članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Kako je rečeno iz EU, Unija će iskoristiti sve instrumente, uključujući i sankcije da bi se prevazišla politička kriza i zaustavili secesionistički koraci u zemlji, ali da je za oštre mjere potrebno da svi glasaju za.

Primjena svih instrumenata

– U januaru je Vijeće ministara inostranih poslova raspravljalo o BiH i tada smo rekli da je EU spremna da primijeni sve instrumente uključujući i sankcije u cilju prevazilaženja političke krize i jednostranog secesionizma koje preduzimaju određeni akteri. Međutim, za bilo kakve sankcije, to leži na državama članicama da odluče konsenzusom, a mi nikada ne komentarišemo ove rasprave dokle god se ne donese odluka – kazao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

– Briselske institucije su veoma zabrinute zbog situacije u Bosni i Hercegovini – izjavio je portparol Peter Stano.

On naglašava da Evropska unija osuđuje sve jednostrane korake koji narušavaju integritet zemlje, te poziva sve aktere da se ponašaju konstruktivno.

Postoji solidarnost

– Može ga se izolirati o pitanju sankcija, može ga se izolirati o pitanju poslovnih procesa njega i klike oko njega. Pošto Bosna i Hercegovina ima jasan stav o pitanju solidarnosti sa Ukrajinom sankcije se mogu odnositi samo na njega i dobit će lične probleme – navodi Juratović.

Nakon situacije u Ukrajini, svima je jasno da među evropskim zvaničnicima postoji solidarnost o pitanju sankcija Rusiji, kaže zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović. Na tom fonu trebaju biti i zemlje koje žele u Evropsku uniju, pa Dodiku, dodaje, treba staviti do znanja da se treba vratiti u institucije i prihvatiti se funkcije u kojoj predstavlja Bosnu i Hercegovinu.

Ranije u Evropskoj uniji nije bilo jedinstvenog stava o pitanju sankcija Miloradu Dodiku, ali su sa ratom u Ukrajini, prioriteti u Uniji promijenjeni. Potrebna je još jedna rasprava u evropskom parlamentu o tom pitanju, kažu u Inicijativi za evropsku stabilnost.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …