fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Novalić povlači konkretne poteze: Ukinuti akcize na naftne derivate!!

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je razgovarao s članom Upravnog odbora Uprave za indirektne poslove BiH Zijadom Krnjićem.

Tema između ostalog je bila aktuelna situacija u državi, odnosno poskupljenje goriva.

  • Razmotrili smo mogućnost upućivanja inicijative o privremenoj suspenziji akcize na naftu i naftne derivate s ciljem smanjenja zaustavljanja rasta cijena ove robe, a koja bi bila na snazi sve do smirivanja situacije na tržištu. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da građanima olakšamo novonastalu krizu – kazao je Novalić.

Jasno je da mjera koja bi mogla dati trenutne rezultate, dok traje rast cijena goriva na svjetskim berzama, jeste ukidanje akciza na gorivo, koja u trenutnoj cijeni od 2,76KM učestvuje sa 0,30KM. Druga mjera koja se može predložiti je privremeno ukidanje PDV-a na gorivo, čime bi se moglo oduzeti još 0,40KM. O ovome već neko vrijeme govore i ekonomski stručnjaci.

Inflaciju i stagnaciju privrede moguće je dijelom obuzdati i uvođenjem subvencija države na cijene goriva za poljoprivredu, takozvanim plavim dizelom, čime bi ne samo dobili više hrane u domaćoj proizvodnji, već i obuzdavanje rasta cijena domaćih namirnica.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …