fbpx
Subota , 13 Aprila 2024

Samo u BiH: Završio fakultet, a nije osnovnu školu

Prosvjetni inspektori u Republici Srpskoj tijekom kontrole fakulteta utvrdili su da jedna osoba ne posjeduje diplomu čak ni osnovne škole, dok je utvrđeno da njih osam nema regularno završenu srednju školu, potvrđeno je Nezavisnim novinama.

Inspektori su, navode banjalučke novine, lani bili u više od 100 kontrola visokoškolskih ustanova i u njih 20 su pronađene određene nepravilnosti.

“U protekloj godini je u devet slučajeva, uvidom u dokumentaciju i evidencije odgojnoobrazovne ustanove u kojoj je diploma navodno stečena, utvrđeno da ne postoje podaci o osobi na čije ime glasi diploma”, kazali su iz Inspektorata. Dodali su da je riječ o jednoj diplomi o osnovnom obrazovanju i osam diploma o srednjem obrazovanju.

Kada su u pitanju provjere zakonitosti stjecanja diploma na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj, Prosvjetna inspekcija je te kontrole vršila po zahtjevu ustanova.

“Ako je diploma stečena u Republici Srpskoj, u skladu sa zakonom i danim ovlastima, Prosvjetna inspekcija uvidom u dokumentaciju kontrolira vode li se evidencije uredno, a ako je riječ o ustanovama izvan teritorija Srpske zahtjev se upućuje nadležnim organima u kojima je ista stečena”, kazali su iz Inspektorata.

Iz Inspektorata navode da republički prosvjetni inspektor nije ovlašten da utvrđuje autentičnost ili vjerodostojnost javnih isprava, odnosno da vrši vještačenje je li isprava originalna ili falsifikat.

Zakon o osnovnom obrazovanju Republike Srpske za nevođenje ili neuredno vođenje propisane evidencije o odgojnoobrazovnom radu škole propisuje kaznu od 1.000 do 5.000 KM za školu, dok odgovorna osoba u školi može biti kažnjena novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM. Neuredno vođenje propisane evidencije o odgojnoobrazovnom radu škole na osnovi ovog zakona obuhvaća, između ostalog, i evidencije o izdanim diplomama, uvjerenje o pohađanju nastave i drugo.

Iz Sveučilišta u Banjoj Luci su kazali za Nezavisne novine kako su sve diplome koje je izdalo Sveučilište uredne.

“U proteklom razdoblju nije zabilježena nijedna nepravilnost koja se odnosi na diplome prvog, drugog i trećeg ciklusa studija izdate od strane Sveučilišta”, kažu iz ove ustanove.

Slične kazne su propisane i za srednje škole, gdje je za neuredno vođenje evidencije, što podrazumijeva i izdavanje diploma, zaprijećena novčana kazna od 1.000 do 5.000 za odgovornu ustanovu, kao i za odgovornu osobu u okviru ustanove, navode banjalučke novine.

Pročitajte i ovo

Sinovi Rame Isaka Arnel i Aldin učestvovali u tučnjavi, mladiću nanijeli teške tjelesne povrede

Sinovi federalnog ministra policije Rame Isaka, Arnel i Aldin, učestvovali su u tučnjavi koja se …