fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Nova hafiza Kur'ana Časnog – Mediha Delić-Lila: Našoj domovini na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine poklanjamo hafizu, ženu, majku Bošnjakinju!

🇧🇦Našoj domovini na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine poklanjamo hafizu, ženu, majku Bošnjakinju, trudbenicu koja srcem i dušom voli svoj toprak i za njega dovi Uzvišenom Stvoritelju da nam je čuva u ovom teškom zemanu.🇧🇦

⚜️⚜️⚜️Položila hifz Kur’ana u 49-toj godini života, i tako postala najstarija hafiza Bejana koja je položila Kur’an.⚜️⚜️⚜️

Hfz. Mediha Delić-Lila (49) danas je proučila posljednji džuz Kur’ana pred komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH.

Hafiza Mediha (kćer Tahira i Fatime) je rođena u Pedićima kod Kaknja. Njezini roditelji su u doba komunizma poslali svu svoju djecu u medresu te je i ona završila Gazi-Husrev begovu medresu u Sarajevu. Njen prvi muhafiz bio je prof. hfz. Fadil Fazlić koji ju je ohrabrio da započne hifz Kur’ana. Nažalost ubrzo nakon toga započela je agresija na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i njen put hifza je zastao. Nakon što se posvetila bračnim obavezama i majčinstvu jer je majka četvero djece, odlučila je da upiše Islamski pedagoški fakultet u Zenici te isti završava a nakon toga i počinje da radi kao vjeroučiteljica u OŠ “Porodice ef. Ramić” u Semizovcu.

Hfz. Mediha je majka hfz. Amine Lila, koja je hifz završila i položila 2016-te godine pred Komisijom za hifz, Rijaseta IZ u BiH. Gledajući svoju kćerku kako se trudi da upotpuni svoj hifz, odlučila je da se i sama ponovo upusti u ovo divno putovanje a za muhafizu uzima hfz. Hajru Imamović-Zulum. Budući da je mnogo vremena provodila u saobraćajnoj gužvi kada ide na posao, koristila je to vrijeme pa je nakon nekog vremena uočila da je naučila 14 džuzeva a također je ponavljala i svoje stare džuzeve. Uspjela je da završi hifz i da se posveti utvrđivanju cijelog Kur’ana. Kao zaposlena majka četvero djece, veoma je zahtijevno izbalansirati sve obaveze, ali svijesna da kada nešto dovoljno želimo da ćemo to i ostvariti, iz dana u dan je pomjerala svoje granice.

Prije samo 15 dana, položila je pred internom komisijom Udruženja Bejan, i nakon toga započela ispit pred komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH koja je bila u sastavu hfz. Ismet-ef. Spahić, predsjednik, doc. dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, hfz. Haso-ef. Popara i mr. hfz. Salih-ef. Halilović. Njen hifz ocijenili su kao posebno čvrst hifz od početka do kraja Kur’ana.

Na upit muhafize hfz. Hajre Imamović-Zulum da li je hfz. Mediha najstarija hafiza koja je polagala hifz, hfz. Salih Halilović je odgovorio: “Siguran sam da u zadnjih četiri godine kako sam ja u komisiji, nije bilo kandidatkinja koje su u ovoj životnoj dobi polagale.”

Mi prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini ljubav iskazujemo tako što još jedna u nizu hafiza, čestito iznese veliki trud za ovo plemenito djelo.

Gospodaru naš, čuvaj Islam na ovom komadu Zemlje koju si Ti stvorio, učini nas postojanim na istini i ojačaj i ujedini naše safove. Amin!

Preuzeto sa: Udruženje Bejjan

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …