fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024

Biden zabranio ruskim avionima da uđu u zračni prostor SAD-a i poručio: Putin ne zna šta ga čeka

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden se sinoć obratio na zajedničkoj sjednici Kongresa, prilikom čega je obećao “nepokolebljivu odlučnost da će sloboda uvijek trijumfirati nad tiranijom”.

Biden se prvi put Kongresu obratio po pitanju NATO-a i vojnih intervencija u Evropi.

On je rekao da će kazniti Vladimira Putina za invaziju na Ukrajinu, a u sklopu toga je najavio da će SAD zatvoriti svoj zračni prostor za ruske avione. Slične odluke su donijele i zemlje Evropske unije i Kanade, međutim Biden je tada odbio da izbaci Rusiju iz zračnog prostora SAD-a.

Da bi kaznio Rusiju za invaziju, osim zabrane letenja američkim nebom, Biden je obećao i da će se obračunati s ruskim oligarsima. Biden je rekao da američko ministarstvo pravosuđa okuplja posebnu radnu skupinu koja će istražiti “zločine ruskih oligarha”.

“Pridružujemo se našim evropskim saveznicima kako bismo pronašli i zaplijenili njihove jahte, njihove luksuzne stanove, njihove privatne avione. Dolazimo po njihove loše steknute dobitke”, rekao je.

U svom jednosatnom obraćanju zastupnicima, demokratski predsjednik je rekao: “Putinov je rat bio s predumišljajem i ničim izazvan. On je odbacio ponovljene napore u diplomatiji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi nas mogao podijeliti ovdje kod kuće”.

Dodao je i kako Putin ne zna šta ga očekuje te da su Sjedinjene Američke Države odlučne uzvratiti zbog napada na suverenu evropsku državu.

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …