fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Velika Britanija zamrznula imovinu Putina i Lavrova

Velika Britanija je uvela sankcije Vladimiru Putinu i ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu zbog situacije u Ukrajini, navodi se u saopćenju britanskog Forin ofisa.

Ograničenja podrazumjevaju zamrzavanje imovine, ali u saopćenju nije naznačeno o kakvoj se imovini radi i da li ona postoji, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ranije je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao da šef države drži novac u banci Rusija, koja je već pod sankcijama.

Portparol Kremlja je napomenuo da restriktivne mjere nisu bolne ni za jednog predstavnika najvišeg ruskog rukovodstva.

London je kao razlog za uvođenje sankcija naveo Putinovu odgovornost za politiku ruske vlade i oružanih snaga zemlje i da je u februaru “naredio trupama da pokrenu invaziju na Ukrajinu”.

Lavrov je, prema britanskom Forin ofisu, jedan od ključnih donosilaca odluka, te je stoga “umiješan u destabilizaciju i podrivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine”.

Za razliku od prethodnih pojedinaca koji su sankcionisani u Velikoj Britaniji, Lavrovu i Putinu nije zabranjen ulazak u zemlju.

Komentarišući postupke Velike Britanije, portparol Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je naglasila da ni Putin ni Lavrov nemaju račune ni u Britaniji ni bilo gdje u inostranstvu.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …