fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Sven Alkalaj, čuvar obraza BiH

Ivica Puljić, novinar Al Jazeera Balkans komentirao je uvođenje sankcija Rusija, ali i rad predstavnika BiH pri UN Svena Alkalaja.

Kao čovjek koji dugo prati ovo sve, a i kao čovjek iz Bosne i Hercegovine, Ambasador BiH, Sven Alkalaj čuva obraz Bosne i Hercegovine, to je čovjek koji ne dopušta da BiH bude na pogrešnoj strani historije. Šta god da sutra ko kaže o njemu, neće više važiti. On nas je sve uveo na dobru stranu povijesti i to trebamo svi zapamtiti, kazao je Puljić za Aljazzeru.

Naime, Bosna i Hercegovina je bila među supredlagačima rezolucije Ujedinjenih nacija kojom bi se osudila agresija Rusije na Ukrajinu, a brojni bh. mediji odali su priznanje Alkalaju kojeg su, neki od njih, godinama unazad u pravilu neopravdano kritikovali za račun onih koji su dokazani neprijatelji države.

Naime, Sven Alkalaj je i prije ove epizode sa rezolucijom UN-a o Ukrajini, ne samo čuvao nego i osvjetljavao obraz BiH.

Alkalaj je karijeru počeo kao inženjer u „Petrolinvestu“, preduzeću koje su zajednički osnovali Energoinvest i francuski TECHNIP, a preko kojeg je BiH zapravo počela razvijati naftni i plinski biznis. Malo je onih koji znaju da je Sven Alkalaj učestvovao u pregovaranju, projektovanju i puštanju u rad Rafinerije nafte Bosanski Brod, Rafineriji ulja Modriča, Beogradu itd, te da je pripadao izuzetno uspješnoj generaciji menadžera i inžinjera u Energoinvestu…

Početak rata zatekao ga je na poziciji šefa Energonivesta u Tajlandu, a tamošnja pozicija omogućila mu je jake veze s Malezijom koja je tada pokazala veliku želju da pomogne BiH i prva je zemlja koja je protjerala diplomate tadašnje SFRJ iz Malezije zbog agresije na BiH.

Krajem novembra 1993. Alkalaj dobija zadatak praktično osnovati ambasadu BiH u Washingtonu, od pokretanja procedure akreditacije, do angažovanja osoblja ambasada gdje su regrutovani mlad ljudi koji su studirali ili završili fakultete u SAD-u.

Za vrijeme njegovog mandata na poziciji ministra vanjskih poslova, BIH je izabrana za nestalnu članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Značajno priznanje za BiH donio je i 2012. godine. Naime, tada je generalni sekretar UN Ban Ki Mun odabrao Svena Alkalaja za izvršnog sekretara Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE).

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …