fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

Scholz najavio 100 milijardi eura za njemačku vojsku i poručio: Svijet više neće biti isti

Kancelar Njemačke Olaf Scholz je u današnjem obraćanju parlamentarcima izjavio da svijet više neće biti isti te je najavio da će u njemačku vojsku biti uloženo 100 milijardi eura. Ruskim avioprijevoznicima su od danas uskraćeni letovi i u Njemačkoj.

Ovo je poručio na posebnoj sjednici Bundestaga govoreći o napadu Rusije na Ukrajinu. Ocijenio je da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava vratiti Evropu u 19. stoljeće kada su velike sile, kako je naveo, mijenjale granice po svojoj volji.Prema njegovim riječima, ruski narod nije kriv za rat, već je ovo Putinov rat.

“Napadom na Ukrajinu ne želi samo jednu državu zbrisati sa mape, nego uništava evropski sigurnosni okvir i suprotstavlja se međunarodnoj zajednici. Invazijom na Ukrajinu nalazimo se u nekom novom vremenu. Ukrajinci se bore za osnovne vrijednosti, koje dijele s nama”, kazao je kancelar Scholz.

Stava je da bez Rusije neće postojati dugoročna sigurnost Evrope. Najavio je da će za specijalni fond Ministarstva odbrane Njemačke biti ove godine biti izdvojeno 100 milijardi eura, čime će se izdvajanja za odbranu povećati iznad dva posto BDP-a.

Ministar saobraćaja Njemačke Volker Wissing je potvrdio da će i u Njemačkoj od danas biti zabranjeni letovi ruskih aviokompanija te da će zabrana biti na snazi sljedeća tri mjeseca. Sjednici Bundestaga je prisustvovao i ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrej Jaroslavovič Melnik.

Sve je više država koje onemogućavaju letove avioprijevoznika iz Rusije. Zapad je jučer, 26. februara, odlučio da veći broj ruskih banaka isključi iz SWIFT-a te da zamrzne sredstva Centralne banke Rusije. Osim što iz dana u dan sve oštrije sankcioniše, Zapad finansijski i vojno pomaže Ukrajini.

BBC je objavio da Rusi, u strahu od negativnih posljedica sankcija, povlače novac iz banaka, dok ih Centralna banka uvjerava da ne postoji razlog za strah.

Ukrajina je četvrti dan pod napadom Rusije. Između ostalog, posljednjih nekoliko sati je drugi najveći grad Harkov bio pod napadom te su ukrajinski zvaničnici potvrdili da je ruska vojska ušla u grad.

Poginule su desetine ljudi, stotine hiljada su interno raseljeni ili su izbjegli iz države. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski poziva Rusiju na pregovore.

Klix.ba

Pročitajte i ovo

Mladi Zeničani preokrenuli hobi u posao: Extreme Bosna Service predstavlja revoluciju u visinskim radovima

Grupa mladih entuzijasta iz Zenice, nakon što su stekli fakultetske diplome, odlučila je ostati u …