fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Protesti u Čikagu za BiH pod nazivom “Za mir, ali ne damo svoje”: Jači smo nego 1992. godine

Jučer su održani protesti u nekoliko američkih gradova, među kojima je i Čikago, za jedinstvenu BiH.

Na ulicama ovog grada okupilo se više od 1.000 Bosanaca i Hercegovaca iz raznih dijelova SAD kako bi ukazalo na potrebu jedinstvene Bosne i Hercegovine. Protest pod nazivom “Za mir, ali ne damo svoje” trajao je nekoliko sati.

– Podršku smo dobili i od ukrajinskih građana u Americi, dok smo i mi pokazali solidarnost sa posljednjim dešavanjima u Ukrajini. Jer smo i mi sami prolazili kroz pakao od 1992. do 1995. godine.

Ono što smo željeli postići ovim protestima jeste da se čuje glas bh. dijaspore, da Bosanci i Hercegovci znaju da smo danas dosta jači nego one davne 1992., da bh. dijaspora u svijetu broji oko 2 miliona državljana i da nećemo dati da iko ikada uništi i dira u teritorijalni integritet i granice Bosne i Hercegovine.

Želimo da skrenemo pažnju na izbore (prije 2 godine smo slali dokumente, ali većina građana iz RS nije dobila nazad papire za glasanje, a kada smo poslali upite, rekli su da smo zakasnili.) Dakle, želimo fer glasanje i izbore za bh. dijasporu – kazala je za “Avaz” Dženita Višća, Sarajka sa adresom u Čikagu, koja je bila u organizaciji protesta.

Kako se vidi na fotografijama, okupljeni su nosili transparente.

“Republika Srpska je nagrada za genocid”, “Zahtjevamo mir dok se historija nije ponovila”, “Zaustaviti krug genocida”, “Amerikanci za Bosnu” samo su neki od natpisa na transparentima.

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …