fbpx
Petak , 24 Maja 2024

Željko Komšić: Nastavit ćemo da pružamo podršku Ukrajini

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić dao je jutros izjavu za medije nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin usred noći, oko 4 ujutro po našem vremenu, u vanrednom televizijskom obraćanju objavio da Rusija kreće u vojnu operaciju u Ukrajini.

Komšić je rekao da je jutros u 6 sati razgovarao sam sa ukrajinskim otpravnikom poslova „koji nas je zvanično obavijestio da je počeo napad na Ukrajinu i da Ukrajina traži našu podršku i ubuduće“.

„Država Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi zemalja članica EU o situaciji u Ukrajini. U skladu sa svojim mogućnostima nastaviti ćemo da pružamo podršku Ukrajini“, naveo je Komšić.

Podsjetimo, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij proglasio je ratno stanje za cijelu zemlju.

U obraćanju koje je objavljeno na Facebooku, Zelenskij je rekao da Rusija napada vojnu infrastrukturu i granične jedinice.

Nemojte paničariti, spremni smo na sve, pobijedit ćemo“, rekao je Zelenskij, koji je potom razgovarao telefonom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Stižu izvještaji o granatiranju i eksplozijama u Ukrajini, te da ljudi masovno napuštaju glavnu ukrajinski grad Kijev.

Istočnoevropske članice NATO-a pozivaju se na član 4, što znači hitne konsultacije o vojnim planovima za Alijansu.

Ukrajinska vojska: oborili smo 5 vojnih aviona i jedan helikopter na istoku zemlje.

Pročitajte i ovo

Nova tragedija u BiH: Preminula 29-godišnja porodilja u vozilu hitne pomoći tokom transporta iz Gračanice u UKC Tuzla

29-godišnja djevojka E.H. iz Gračanice preminula je nakon komplikacija poslije porođaja. “Dana 22.05.2024.godine, oko 21,15 …