fbpx
Nedjelja , 10 Decembra 2023

Stižu odgovori na Dodikove želje: Entiteti ne mogu, niti će raspolagati novcem Centralne banke

Na prijedloge Milorada Dodika o preusmjeravanju sredstava iz rezervi Centralne banke reagirao je generalni sekretar Demokratske fronte Đenan Džonlagić.

On kaže kako nije istina da Centralna banka BiH ima novac bez pokrića, nijedna KM u opticaju nije bez pokrića.

“Temeljni princip funkcionisanja ‘currency board’ modela naše monetarne politike je da nema novca bez pokrića. Rezerve CBBiH služe isključivo za održavanje stabilnosti domaće valute Konvertibilne marke”, kazao je on.

Stabilnost KM je strateški i primarni cilj rada CBBiH, potcrtavaju iz DF-a.

“Ovo se ne smije ugroziti bilo kakvim izmjenama Zakona o CBBiH. Entiteti ne mogu, niti će u bilo kojoj varijanti raspolagati novcem CBBiH. Prema tome, rezerve naše monetarne državne institucije se ne mogu i neće koristiti za bilo kakve operacije na nivou entiteta”, zaključio je Đonlagić.

Dodik je kazao da bi zbog opće ekonomske situacije Centralna banka BiH trebala iskoristiti novčanu rezervu u konvertibilnim markama.

“Tu imam nekoliko važnih prijedloga. U okviru entiteta treba osmisliti ekonomske politike. U CB BiH postoji ozbiljna rezerva koja govori o tome da tamo ima 400 miliona eura više nego što imamo emisiju… To treba iskoristiti hitno da se formiraju robne rezerve”, rekao je on.

Pročitajte i ovo

Teleperformance Dan otvorenih vrata u Fojnici

Sprichst du Deutsch? Njemačka kompanija traži “pojačanje“, raditi možete iz svih dijelova BiH Teleperformance, njemačka …