fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024

Putin usred noći obavio napad na Ukrajinu, eksplozije odjekuju i u Kijevu! (VIDEO)

CNN-ovi reporteri potvrđuju eksplozije u Harkivu i Kijevu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je upravo, usred noći, u vanrednom televizijskom obraćanju objavio da Rusija kreće u vojnu operaciju u Ukrajini, javljaju svjetski mediji.

Putin je napad na Ukrajinu objavio dok je u toku je vanredna sjednica UN-ovog Vijeća sigurnosti.

Rekao je da će Rusija izvesti “specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”.

Putin je u obraćanju rekao i da su “sukobi između ukrajinskih i ruskih snaga neizbježni i da su samo pitanje vremena”, da je daljnje širenje NATO-a i njegovo korištenje ukrajinskog teritorija neprihvatljivi.

Rekao je da “ruska vojna operacija ima za cilj zaštititi ljude i da “okolnosti zahtijevaju odlučnu akciju Rusije”.

Ukrajina je zatvorila zračni prostor za civilne letove.

Kako javlja CNN, u sedam ukrajinskih gradova čule su se eksplozije: Kijevu, Harkivu, Kramatorsku, Dnjipru, Mariupolju, Odesi i Zaporožju.

U TV obraćanju Putin je izjavio kako ruski ciljevi nisu okupacija Ukrajine.

“Naši planovi nisu okupirati Ukrajinu, ne planiramo se nikome nametati”, rekao je Putin najavivši vojnu akciju u Istočnoj Ukrajini.

Cijene nafte probile su granicu od 100 dolara nakon što je Putin objavio napad na Ukrajinu.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu, oglasio se i američki predsjednik Joe Biden. 

“Molitve cijelog svijeta večeras su uz narod Ukrajine koji trpe, ničim izazvan i neopravdan, napad ruskih vojnih snaga. Predsjednik Putin odabrao je rat s predumišljajem, a koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudskih patnji. Jedino je Rusija odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti”, kazao je Biden i dodao da će SAD i njihovi saveznici i partneri odgovoriti na ujedinjen i odlučan način i da će svijet Rusiju smatrati odgovornom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je “nepromišljen i ničim izazvan napad Rusije” na Ukrajinu te pozvao Moskvu da odmah obustavi vojnu akciju.

“Još jednom, uprkos našim ponovljenim upozorenjima i neumornim naporima da se uključimo u diplomatiju, Rusija je izabrala put agresije protiv suverene i nezavisne zemlje”, rekao je Stoltenberg.

Fokus.ba

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …