fbpx
Subota , 22 Juna 2024

Presuda za događaj koji je uznemirio BiH: Nana osuđena za ubistvo bebe

Kantonalni sud u Bihaću izrekao je nepravomoćnu presudu kojom je Hanča Elkasović (44) iz Bužima osuđena na godinu zatvora zbog ubistva bebe koju je rodila njena kćerka Lejla (22). Istom presudom Lejla Elkasović oslobođena je optužbe za čedomorstvo, potvrđeno je za “Avaz” iz Kantonalnog suda u Bihaću.

 

Nasilna smrt

Kako je riječ o prvostepenoj presudi, stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH. Majka i kćerka branile su se sa slobode.

Slučaj koji je potresao Krajinu desio se 16. avgusta 2019. godine. Prema navodima iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, optužnica protiv majke i kćerke potvrđena je 7. maja 2020. godine nakon što su provedena sva vještačenja.

Ubistvo bebe otkriveno je nakon poziva dežurnog ljekara Doma zdravlja Bužim, koji je javio policiji da je doneseno novorođenče za koje je utvrdio da je umrlo nasilnom smrću iako su majka i kćerka izjavile da je rođeno mrtvo.

 

Uslijedila je istraga, nakon koje je policija utvrdila da je kobnog dana oko 4.30 sati u bužimskom naselju Elkasova Rijeka, u svojoj porodičnoj kući, nakon što se porodila u prisustvu svoje majke, Lejla rekla da ne želi to dijete, te su se dogovorile da ga uguše.

 

Došlo do gušenja

Prema navodima iz optužnice, Hanča je makazama prerezala pupčanu vrpcu novorođenčeta, a da je pritom nije zavezala. Potom je dijete potpuno zamotala u čaršaf, a kasnije i u deku, te ga ostavila na pod pored kreveta, gdje je ležala Lejla.

– Tako su bebu ostavile bez kisika, usljed čega je došlo do smrti iskrvarenjem kroz nepodvezani pupčanik i gušenjem usljed mehaničkog začepljenja nosa i usta – navedeno je u saopćenju Tužilaštva USK.

Pročitajte i ovo

Neopisiva tuga: Na Ahiret preselio 1-godišnji Adem Fejzić iz Višnjice kod Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselio ADEM (ELMEDIN) FEJZIĆ iz Višnjice. Preselio je na Ahiret u …