fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Odgođena rasprava o zakonu o zabrani pušenja na javnom mjestu u BiH

Današnja sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuta je prije rasprave o Prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, kojim se, između ostalog, predviđa zabrana pušenja u zatvorenim javnih prostorima i na radnim mjestima.

O ovom zakonskom prijedlogu i preostalim tačkama dnevnog reda bit će raspravljano u nastavku sjednice, čiji će termin biti naknadno utvrđen.

Izglasane su izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda na osnovu koje će Kanton Sarajevo od FBiH dobijati manje javnih prihoda nego do sada, a razlika će biti raspoređena na ostale kantone.

Ovim zakonom je propisano da sadašnji koeficijent za raspodjelu Sarajevskom kantonu od 1,9658 (ponder 2) bude umanjen na 1,5.

To će, prema projekcijama, za sljedećih godinu dana, smanjiti prihode Kantonu Sarajevo za otprilike 86 miliona KM.

Dom naroda usvojio je zaključak Zakonodavno-pravne komisije da se Federalna Vlada zaduži da u roku od 15 dana otkloni uočene nedostatke u tekstu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju, kojim se između ostalog predviđa da će se penzije ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što bi praktično značilo i značajnije povećanje penzija.

Prethodno su delegati dali podršku zakonskim rješenjima da se status grada dodijeli opštinama Konjic, Stolac, Zavidovići, Orašje, Bosanska Krupa i Lukavac.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH ranije je usvojio ove prijedloge, a danas ih je potvrdio i Dom naroda Parlamenta FBiH.

 

Radiosarajevo.ba

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …