fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Nevjerovatan slučaj u našem kantonu: Policajci optuženi da su od vozačice naplatili kazne, pa u njeno ime uplatili znatno manji iznos

Općinski sud u Jajcu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona podignutu protiv B.D. i J.B. zbog počinjenog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1.  u vezi članom 31. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optužnicom je predloženo da se od optuženih oduzme protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 217,50 KM.

Optuženi se terete da su dana 16.02.2021.godine oko 15,30 sati kao službene osobe u svojstvu policijskih službenika PS Jajce, prilikom obavljanja svojih poslova i zadataka kontrole saobraćaja po patrolnom nalogu broj *** od 16.02.2021.godine na magistralnoj cesti Jajce-Mrkonjić gradu blizini Plivskog jezera, skupa i dogovoreno u namjeri da sebi pribave imovinsku  korist  zloupotrijebili ovlaštenja tako što su postupili protivno Smjernicama o postupanju policijskih službenika MUP-a SBK broj: ***  od 27.05.2010. godine i Upute za postupanje broj: *** od 11.07.2013. godine  vezano za naplatu novčanih kazni stranim državljanima, a koje obavezuju policijske službenike MUP-a SBK, na način da su u toku kontrole putničkog motornog vozila marke Peugeot 308 registarskih oznaka Crne Gore *** kojim je upravljala oštećena G.K. i u kojem vozilu se nalazio njen suprug  oštećeni Ž.K., a koji su državljani Crne Gore i tom prilikom  ustanovili da su tim vozilom počinjena dva prekršaja zbog prekoračenja brzine u dane  30.03.2019. godine i 13.07.2019. godine a zatim oštećenima lažno prikazali  da kazne za počinjene  prekršaje ukupno iznose 150 Eura, pa su oštećeni u tom uvjerenju im dali novčani iznos od 150 Eura kojom prilikom  nisu oštećenima izdali potvrdu ili priznanicu da im je predat navedeni novčani iznos, a što su bili obavezni u skladu sa točkom G stav 1. navedene Instrukcije i Upute, a zatim sačinili prekršajne naloge na ime Ž.K. broj: *** za prekršaj od 30.03.2019. godine sa kaznom od 100,00KM i broj: *** za prekršaj od 13.07.2019. godine, a koje obrasce prekršajnih naloga je po njihovim uputama, kao ne popunjene, potpisao oštećeni Ž.K., a nakon toga su po dogovoru  otišli do ** bank d.d. Sarajevo u Jajcu, ispunili  uplatnice novčane kazne jednu u iznosu od 50,00 KM a drugu u iznosu od 25,00 KM pa su na taj način uplatili za oba prekršaja 75,00 KM, dok su preostali novčani iznos zadržali za sebe čime su sebi pribavili  imovinsku korist  u iznosu od 217,50 KM a za isti novčani iznos oštetili oštećene G. i Ž. K.

Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.   

Travnički.info

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …