fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Dogovora neće biti, Hrvati formiraju tim međunarodnih pravnih stručnjaka kako bi proglasili treći entitet

Evidentno je da je pritisak radikalne bošnjačke javnosti prevelik da bi Izetbegović, Radončić i Konaković tako lako smjeli prihvatiti bilo kakav dogovor s Hrvatima. Apsurdno je naravno, da ne postizanje dogovora oko izbornog zakona  kojeg ne želi bošnjačka  javnost upravo će Bošnjacima nanijeti najveću štetu. Ogromna većina Bošnjaka je uvjerena da može pokoriti hrvatski narod i pretvoriti ga u nacionalnu manjinu i barem sljedeće četiri godine uživati pišući uvredljive komentare prema Hrvatima na društvenim mrežama.

No, ovoga puta Hrvati neće čekati nespremni taj izborni dan koji će sigurno doći. Prema našim informacijama već je u tijeku incijativa koja bi trebala okupiti domaće i strane pravne stručnjake kako bi osigurali pravne korake u onom što žele poduzeti. Na prvom mjestu tražit će se da se stručno objasne sva prava koje u nekoj zemlji, u ovom slučaju BiH, ima narod koji je konstitutivan.

To je jako dobro incijativa koja bi mogla itekako pomoći u onom što bez sumnje slijedi. Hrvati neće u sljedećih deset dana proglasiti nikakav entitet ali će obznaniti da se zbog nemogućnosti ostvarivanja političkih prava koja im kao konstitutivnom narodu pripadaju, da je entitet zapravo cilj daljnjeg političkog djelovanja hrvatske politike u BiH. No ovog puta  potkrijepljeni  mišljenjem najvećih pravnih eksperata čije će se mišljenje sasvim sigurno uvažiti

Dakle stvari su potpuno jasne, neće biti dogovora oko izbornog zakona  i Hrvati počinju  s alternativnim djelovanjem u smjeru zaštite svoje konstitutivnosti i ravnopravnosti.

Pregovarački bošnjački trio je svjestan što slijedi i više puta su zadnjih dana pokušali utjecati na svoje sunarodnjake izjavama da neuspjeh oko dogovora neumitno donosi još težu krizu koja bi mogla biti pogubna. No, ta ista javnost im ne vjeruje, oni vjeruju Komšiću i njegovim klapnjama o građanskoj Bih.

www.abcportal.inf

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …