fbpx
Utorak , 27 Februara 2024

Ponijela ga dosada na poslu: Ruski zaštitar na milionskoj slici hemijskom nacrtao oči

Neimenovani zaštitar u galeriji u Rusiji se dosađivao tokom prvog radnog dana pa je “uništio” skupocjenu sliku tako što je “nacrtao” oči na figurama.

Riječ je o djelu “Three Figures” koje je između 1932. i 1934. godine naslikala Anna Leporskaya. Vrijednost slike je procijenjena na milion dolara, a bila je izložena u centru Boris Yeltsin u Yekaterinburgu. Zaštitar je “nacrtao” oči hemijskom olovkom, prenosi Guardian.

Direktor spomenutog centra Alexander Drozdov nije u saopćenju otkrio ime zaštitara, ali je naveo da je radio za privatnu kompaniju i da je odmah dobio otkaz.

“Tinta iz hemijske olovke je uništila površinski sloj boje na slici. Figure nisu bile prefarbane lakom, kao što je to često bio slučaj u apstraktnom slikarstvo u to vrijeme”, navela je kustosica Anna Reshetkina.

Srećom, zaštitar nije pritiskao dok je “šarao” pa slika nije u potpunosti upropaštena. Stručnjaci za restauraciju u Tretyakovu su procijenili da će popravka koštati oko tri hiljade dolara.

 

Klix.ba

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …