fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Korupcija u GP BiH: Za prijem kadeta “tarifu” dogovarali prema nacionalnosti, uzimali i do 20 hiljada KM

Trojici graničnih policajaca, koji su prošle godine uhapšeni u okviru akcije “Konak” određene su mjere zabrane, što znači da će se braniti sa slobode. Oni se inače sumnjiče za djela visoke korupcije.

Krajem septembra pripadnici SIPA-e su upali u prostor Granične policije BiH gdje su izvršili pretres zbog sumnje na namiještanje konkursa za kadete, odnosno na uzimanje mita za njihov prijem u službu. Tada su uhapšene tri osobe – Rejhan Raković, Ensar Salčinović i Kenit Čakić.

Nakon toga su poduzete potrebne pravne radnje, a sada je Sud BiH odredio svetrojici mjere zabrane, koje podrazumijevaju da se osumnjičeni ne smiju približiti zgradi Granične policije BiH bliže od 50 metara, kao ni direktoru Granične policije BiH Draganu Kuliću.

Povodom ovih mjera inspektori unutrašnje kontrole GP BiH su uzeli izjavu Rejhanu Rakoviću u službenim prostorijama PU Novi Grad, a za potrebe predstojećeg disciplinskog postupka, koji će se pokrenuti u Graničnoj policiji BiH.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebu položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje nagrade radi trgovine utjecaja. Kako se saznaje, oni su za prijem kadeta uzimali 10, 15 i 20 hiljada KM u zavisnosti od nacionalnosti kadeta, piše Klix.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …