fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Fojnica: Moraju se čipovati svi vlasnički psi

OBAVIJEST SVIM VLASNICIMA PASA NA PODRUČJU OPŠTINE FOJNICA

Obavještavaju se svi VLASNICI PASA na području opštine Fojnica da moraju izvršiti obaveznu prijavu svoga psa u jedinstveni registar pasa koji se vodi u Veterinarskoj stanici Fojnica.

Svi vlasnici pasa obavezni su izvršiti zakonsko ouznačavanje ljubiimca zakonski propisanom oznakom, a to je mikročip kojise ugrađuje ispod kože kod psa.

Registraciju i označavanje možete izvršiti u prostorijama ,,Veterlnarske stanice Fojnica” svakim radnim danom.

Ukoliko u jednom naseljenom području postoji veći broj pasa za za obaveznu registraciju, vlasnici pasa o tome mogu obavijestiti veterinarsku stanicu te se može izvršiti zajednička registracija za sve pse u jednom naselju kako bi lzbjegli pojedinačne, dodatne troškove vlasnicima pasa.

NAPOMENA: Neispunjavanje ovih obaveza kažnjivo je prema članu 145 Zakona o veterinarstvu u rasponu od 300 do 1500 konvertibilnlh maraka za neodgovome vlasnike.

Period izvršenja obaveze je 30 dana. Nakon isteka perioda od 30 dana nastavit će se upis vlasničkih pasa, s tim da će nakon ovog predviđenog perioda, na teren izlaziti mjerodavne kantonalne Veterinarske inspekcije koje će evidentirati neprijavljene vlasničke pse i po zatečenom stanju sankcionirati (novčani kažnjavati) one vlasnike kod kojih se uoče nepravilnosti i odstupanja od propisanih odredbi Zakona 0 veterinarstvu i Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Ove mjere sprovode se paralelno sa drugim aktivnostima smanjenja broja pasa lutalica na području Opštine Fojnica u svrhu suzbijanja korijena ovog problema, a to je neodgovorno vlasništvo.

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …