fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Zaštita od neovlaštene upotrebe: Alijino ime se neće moći više koristiti tek tako

Fondacija “Alija Izetbegovic” osnovana je 2019. godine, a intenzivno je pocela s radom 2020. godine.

Glavni tajnik Fondacije “Alija Izetbegovic” Muhamed Mulahmetovic izjavio je za agenciju Fena kako je u toku proces zaštite imena Alije Izetbegovica od neovlaštene upotrebe.

Rekao je kako su do sad na taj nacin ime Alije Izetbegovica i žig Fondacije “Alija Izetbegovic” zašticeni na podrucju EU pri Uredu za intelektualno vlasništvo Evropske unije, dok je u toku proces zaštite imena i žiga u Republici Turskoj, Bosni i Hercegovini i regiji.

”Cilj ovog procesa jeste da se ime Alije Izetbegovica, kao i žig Fondacije, zaštite od neovlaštene i neodgovarajuce upotrebe, posebno kada je u pitanju korištenje imena za nazive razlicitih organizacija, dogadaja, promocija i slicno. Ulazak u proces zaštite imena ukazuje na posvecenost Fondacije “Alija Izetbegovic” da svome radu, kao i intelektualnom i životnom naslijedu Alije Izetbegovica, pristupa sa ozbiljnošcu i odgovornošcu”, kazao je za Fenu Mulahmetovic.

Od ostalih aktivnosti izdvaja rad na prevodenju i objavljivanju djela Alije Izetbegovica, promocije knjige “Robije Alije Izetbegovica” u BiH i regiji. Takoder, u planu je i rad na prikupljanju i digitaliziranju arhive koja se odnosi na Aliju Izetbegovica kao i brojne druge aktivnosti.

Fondacija “Alija Izetbegovic” osnovana je 2019. godine, a intenzivno je pocela s radom 2020. godine.

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …