fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Lijep početak godine: Sakib Filan postao čuvar Časnog Kur'ana, novi hafiz Karađoz-begove medrese

Kur’an u islamu ima središnje mjesto. Po islamskom vjerovanju Kur’an je Vječni Govor Božiji, Vječna Riječ Božija, kako po svome slovu i zvuku, tako i po značenju, smislu. Svakom vremenu koje je provelo pomno čitanje Kur’ana sam Kur’an je podario neizmjerne darove.

 

Bosna i Hercegovina je zemlja koja već stoljećima baštini islamsku vjeru, kulturu i tradiciju u okviru koje posebno mjesto zauzima pamćenje, čuvanje, izučavanje i prenošenje Kur’ana Časnog.

Ponosni smo što možemo istaći da danas u našoj zemlji imamo 563 hafiza koji su na sebe preuzeli ovaj veliki emanet čuvanja Božije riječi. Važno je napomenuti da Bosna i Hercegovina nije velika zemlja. Njeno stanovništvo danas broji skoro 3,5 miliona stanovnika.

U posljednjih 10 godina, iznjedrili smo ukupno 338 hafiza, od čega 201 muškarca i 137 žena.

Godina iza nas je, za sada, rekordna godina po broju novih hafiza u Bosni i Hercegovini. U 2021. godini, pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, hifz je položilo 60 hafiza, 28 muških osoba i 32 ženske osobe.

Danas je zvanično, pred komisijom titulu hafiza stekao i Sakib Filan, mašAllah.

Sretnu vijest objavila je stranica Karađoz-begove medrese i mi je prenosimo u cjelini, u nastavku:

Danas je, 2. februara 2022. godine, u Sarajevu titulu hafiza Časnog Kur'ana ponio još jedan diplomant Karađoz-begove medrese. Titulom hafiza okitio se hafiz Sakib Filan, diplomant 372. generacije.

Hafiz Sakib je danas pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini proučio posljednje kur'anske sure, te stekao najčasniju titulu. On je 22. hafiz Karađoz-begove medrese od njenog reaktiviranog rada. Njegov muhaffiz bio je doktor hafiz Abdul-Aziz Drkić.

Allah mubarek olsun hafizu Sakibu, njegovoj porodici, muhaffizu, njegovoj medresanskoj generaciji i razredniku, te cjelokupnom našem kolektivu, kojem je ovaj uspjeh našeg diplomanta hafiza Sakiba na veliki ponos!

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …