fbpx
Srijeda , 1 Maja 2024

Mladi i uspješni Fojničani: Emir Delić novi magistar politologije!

Iako smo na našem portalu često pisali o mladim ljudima, našim sugrađanima, ipak se nedovoljno promovišu kvalitetni, obrazovani, pozitivni i  mladi ljudi iz naše Fojnice.

Jedan od onih koji zaslužuje popuniti medijski prostor je svakako i naš mladi Fojničanin, Emir Delić.

Emir je rođen u Fojnici, tu je završio osnovnu i srednju školu. Zadovoljan je svojim uspjesima u tom periodu obrazovanja jer, kako nam priznaje, nije bio naročito „miran učenik“.

„Tokom srednje škole najviše interesovanja pokazivao sam na predmetu Historija, pa sam u nekim momentima razmišljao i o upisu na Filozofski fakultet, kako bi je studirao uporedo sa arheologijom.“

Ipak, ljubav prema politici učinila je svoje pa Emir završava studirajući na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, odsjek za Politologiju, smjer Upravljanje državom.

„Na početku studija shvatio sam da je moje poznavanje politike kao društvene djelatnosti jako nisko budući da sam se do tada bavio samo onim dnevno političkim pitanjima. Na fakultetu toga nije bilo, niti su profesori bili raspoloženi da se uopšte bave dnevnom politikom što je na kraju i jako dobro bilo za sve nas studente“ kazuje nam Delić.

Tokom studija Emir je bio izuzetno aktivan, te je pored fakultetskih obaveza našao vremena i bio učesnik mnogih konferencija, konvencija, naučnih skupova i seminara. Tokom studija je obavljao i dužnost demonstratora, što je bilo veliko priznanje za njega kao dobrog studenta od strane profesora i kolega.

Praktični dio rada na približavanju javnosti
Stekao brojne certifikate i priznanja

Vrijedi spomenuti i to da je radio za mnoge organizacije, između ostalog i za „Atlansku inicijativu“, bio je student asistent na međunarodnoj konferenciji „IPSA 2019“, te asistent na projektu „Medijska i informacijska pismenost u Bosni i Hercegovini“ u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih koji je provodio UN.

Naučna konferencija u Međugorju na temu “INTEGRACIJA ZAPADNOG BALKANA U NATO I EU”
Na marginama konferencije ,,Bosanskohercegovački federalizam” sa Almom Čolo, zastupnicom u državnom parlamentu.
Fojničani na međunarodnoj naučnoj konferenciji, u organizaciji ANU BIH, povodom 75.godišnjice prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a.
Na fotografiji sa Raifom Dizdarevićem i prof.dr. Elvis Fejzić.

Diplomu je uzeo u ruke 2019. godine a magistrirao dvije godine kasnije sa prosjekom 9,6 kao jedini student iz te generacije smjera Upravljanje državom.

Sa odbrane magistarakog rada u oktobru 2021.

Trenutno nova znanja stiče kod oca u trgovini gdje se trudii primiti njegovo iskustvo i znanje iz tog polja djelatnosti.

Ove godine mladi je Emir dobio i dužnost povjerenika MZ Fojnica, uskoro preuzima obaveze i nada se da će uspjeti, u saradnji sa predstavnicima drugih nivoa vlasti, u praktičnom smislu iznjedriti svoje znanje i dosadašnje iskustvo.

Susret sa članom Predsjedništva BiH Džaferovićem prilikom posjete Fojnici

 

„Iskren da budem ponude za posao u struci dobijao sam i tokom školovanja ali i po završetku budući da sam čitavo vrijeme radio na stvaranju ambijenta prilika“. Ipak, kako kaže, ostavio je to „po strani“ kao jednu vrstu ,,džokera” i trenutno ne razmišlja o poslu u struci kao prioritetu, radi u očevoj trgovini i nastoji da ubire plodove svog rada.

„Diplomu ne želim gledati kao papir koji se sada treba naplatiti već na način ,,zanimalo me i završio sam” te kao posljedicu ljubavi i želje za politologijom kao naukom.“

Mladima preporučuje da upišu samo ono što vole, da iskoriste jedno od svojih ljudskih prava a to je pravo na obrazovanje! Ne obrazovanje koje tržiše rada nameće već obrazovanje koje oni žele, te da u tome budu što bolji i time će sebi stvoriti priliku kako za posao tako i za druge stvari.

“Zahvalan sam prije svega Bogu, svojim roditeljima Fahrudinu i Azri, kolegama ali profesorima i sada već prijateljima Selmi Cikotiću, Ameru Osmiću, Elvisu Fejziću Nermini Mujagić, Šaćiru Filandri i drugima koji su me kontatno podsticali na više, davali savjete, pružali pomoć i pisali pisma preporuke za mene.”

Zahvaljujemo se Emiru na ugodnom razgovoru i želimo mu mnogo sreće u budućnosti!!

Elmina Pašalić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …