fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Ministar ima 10 puta veću platu od zaposlene samohrane majke moja mu čisti kancelariju

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine danas je poslao pismo na adrese nekoliko ambasada u Bosni i Hercegovini, ambasadi SAD, Velike Britanije i drugih, kao i OHR-u i Delegaciji EU u BiH.

Iz Sindikata su poručili kako se nastavlja dugogodišnji projekat urušavanja državnih institucija.

“Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, krajem decembra 2021. godine, usvojilo Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2022. godine, sa osnovicom za obračun plate od 475,69. Osnovica za obračun plate na državnom nivou se nije mjenjala 12 godina. Dugogodišnja politika vladajućih stranaka (punih 12 godina), omalovažavanja i urušavanja državnih institucija, je dovela do situacije da zaposleni sa svojim ličnim primanjima, već duže vrijeme, nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice.

Poznata vam je i činjenica da zaposleni u državnim institucijama na nižim nivoima vlasti, (entitetskim, kantonalnim i opštinskim) imaju 25 do 35% veće plate za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnom nivou. Ovakav slučaj ne postoji u svijetu”, poručeno je u pismu.

Navedeno je kako samohrana majka, radnica, prima osnovnu platu u iznosu od 475 KM….

“Ona nije u mogućnosti prehraniti svoje dijete, dok ministar kome čisti kancelariju prima platu u iznosu 10 plata higijeničarke (oko 4.500 KM), i plus ostale benificije. VKV majstor za kojim je velika potražnja na zapadu i informatičar (SSS) primaju osnovnu platu od 761 KM.

Najniže plačeni državni službenik-stručni saradnik prima 999 KM. Posebno ističem da profesionalni vojnik sa dodatkom od 20% prima osnovnu platu od 685 KM. Sami procijenite je li ugrožena bezbjednost države sa ovim iznosom osnovne plate. Ne postoji zemlja na svijetu koja ima profesionalnu vojsku da ima ovako nisku platu”, istakli su iz Sindikata.

Svojom kontinuiranom politikom urušavanja državnih institucija, vladajuće stranke su dovele zaposlene sa najnižim platama u institucijama na državnom nivou, u poziciju da im je uskraćeno pravo na život. Imaju pravo na rad, zaposleni su, ali od plate ne mogu da prežive, dodaje se.

“Pokušajte, poštovana ekselencijo, da zamislite kako majka sa djetetom živi sa 475 KM mjesečno. Kolektivni ugovor tri Reprezentativna sindikata je dostavljen Vijeću ministara BiH na potpis 13.12.2019. godine. Do danas nismo dobili nikakav odgovor. U svim državama u Evropi su poslodavci potpisali Kolektivne ugovore sa zaposlenim u državnim institucijama.

Jedino BiH to nije uradila na državnom nivou. Napominjem, na entitetskom nivou su potpisani Kolektivni ugovori u oba entiteta.

Zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora vladajuće stranke su dovele zaposlene u institucijama u veoma nesigurnu pravnu poziciju, gdje zaposleni nisu u mogućnosti zaštiti svoja egzistencijalna ljudska prava. Zaposleni žive i rade u stalnom strahu jer nemaju pravni osnov zaštite”, ističu iz Sindikata.

Navedeno je kako se Sindikat bori protiv dugogodišnjeg projekta vladajućih stranaka urušavanja državnih institucija. Protiv diskriminacije i nepoštivanja egzistencijalnih ljudskih prava i sloboda državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

“Molimo vas da nam pomognete i poduzmete određene aktivnosti i uvjerite lidere vladajućih stranaka da prestanu sa urušavanjem državnih institucija i ugrožavanjem egzistencijalnih ljudskih prava i dostojanstva zaposlenih u institucijama BiH, na način da pod hitno vrate osnovicu za obračun plate iz 2010 godine na 535 i pod hitno krenu u proces potpisivanja Kolektivnog ugovora”, stoji na kraju pisma Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …