fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024

Goran Čerkez: Potpuno vakcinisani će u određenoj mjeri biti privilegovani

Nove mjere, koje će se prvenstveno odnositi na testiranja na koronavirus i period samoizolacije, uskoro će biti uvedene na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo je u razgovoru za Klix.ba rekao pomoćnik ministra u Ministarstvu zdravstva FBiH Goran Čerkez, koji je rekao da je to nužno s obzirom na evidentan porast broja novih slučajeva zaraze.

“Danas smo održali sastanak Kriznog štaba na kojem smo razmatrali ove stvari. Ono što je evidentno je da je porast broja novozaraženih veliki i da je broj pozitivnih testova veoma veliki”, kazao je Čerkez.

S obzirom na to da se, kako kaže, broj novozaraženih povećava iz dana u dan, razmatrali su uvođenje novih mjera.

“To se prvenstveno odnosi na testiranje. Vratit ćemo se na ‘novo staro’ pravilo, a ono je da će antigensko testiranje biti primarno, a PCR testiranje ostaje za teže slučajeve i one koji ulaze u bolnički sektor, kao i za one koji su starije životne dobi”, dodaje Čerkez.

Dodao je da se promjene očekuju i u promjeni trajanja perioda samoizolacije. On kaže da će od ovoga najviše koristi imati vakcinisani.

“U tom kontekstu privilegovani će biti oni koji su u potpunosti vakcinisani. Oni će imati kraći period izolacije od onih koji nisu potpuno vakcinisani”, ističe Čerkez.

Naglasio je da će biti razlike i kada je riječ o rizičnim kontaktima, tj. ako je došlo do kontakta sa zaraženom osobom.

“Razlika će najvjerovatnije podrazumijevati da potpuno vakcinisane osobe neće ići u izolacijuako su bile u kontaktu sa zaraženim, nego će nositi masku i držati distancu, a u izolaciju će eventualno ako se pojave simptomi”, naglašava Čerkez.

Za kraj, rekao je da je omikron soj trenutno dominantan i da je zastupljen u 70 posto slučajeva pozitivnih testova. Također, kako je istakao Čerkez, trenutni pokazatelji kažu da bi ovim valom mogla završiti pandemijska i početi endemska faza.

“Ovo bi se moglo desiti u periodu od kraja marta pa do početka maja. Tada bismo mogli govoriti o potpunom ukidanju mjera. Znači samo se trebamo još malo strpjeti”, zaključio je Čerkez.

Pročitajte i ovo

Islamska zajednica otvara prvi tržni centar u BiH, pogledajte kako izgleda

Izgradnja je koštala šest i po miliona KM, prostire se na tri duluma zemljišta i …