fbpx
Srijeda , 10 Avgusta 2022

Održan Memorijalni pohod na Inač, mjesto pogibije Džemala Bijedića

Na Inač stiglo više stotina poštovalaca lika i djela Džemala Bijedića.

U znak sjećanja na avionsku nesreću, koja se dogodila 18. januara 1977. godine na letu iz Beograda u Sarajevo, došli su ljudi iz svih dijelova BiH

U organizaciji Planinarsko društva „Vranica“ Fojnica danas je, u saradnji sa Planinarskim društvom „Bitovnja“ Kreševo, organiziran memorijalni pohod na Inač iznad Kreševa.

Pohod je organiziran u znak sjećanja na avionsku nesreću, koja se dogodila 18. januara 1977. godine na letu iz Beograda u Sarajevo, a u kojem su poginuli Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i šest članova posade.

Džemal Bijedić tada je bio na funkciji predsjednika Saveznog izvršnog vijeća bivše Jugoslavije. Bio je planinar i lovac, slobodno vrijeme je provodio s ljubiteljima prirode. Memorijalni pohod organizira se svake godine najbližeg vikenda dana avionske nesreće.

Učesnici memorijalnog pohoda krenuli su iz tri pravca Fojnice, Kreševa i Kiseljaka. Na mjesto avionske nesreće stiglo je više stotina poštovalaca lika i djela Džemala Bijedića, a stigli su iz čitave BiH, Brčkog, Živinica, Visokog, Kaknja, Zenice, Sarajeva, Breze, Bihaća, Viteza, Konjica, Hadžića, Fojnice.

Položeni su vijenci na spomen-ploču, minutom šutnje i učenjem Fatihe odata je pošta za poginule u avionskoj nesreći Džemala Bijedića, njegove supruge Razije i šest članova posade. Ni visok snijeg koji je sve vrijeme padao i gusta magla nisu omeli ljude, planinare da obilježe ovu, 42. godišnjicu avionske nesreće na planini Inač iznad Kreševa.

FOTO: Mirnes Neradin

Pročitajte i ovo

Dok su svi kupovali brašno i germu, Mersiha i Galib iz Viteza su pokretali privatni biznis: “Nisam se pokajala ni sekunde”

Dok su svi u proljeće 2020. godine kupovali germu i brašno, Mersiha i Galib, mladi …