fbpx
Ponedjeljak , 15 Jula 2024

Predivna priča: 12 kuhara i konobara sa Daunovim sindromom uskoro počinje raditi!

Osobe s Daunovim sindromom, njih 12, uskoro će početi da rade, a njihove kulinarske i konobarske sposobnosti pokazat će u “Daun kafeu”, čija vrata bi trebalo da budu otvorena već u martu ili aprilu.

Potvrdio je Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra, koji kaže da se uveliko dogovaraju kada i gdje će biti otvoren ovaj kafe.

  • Mi se uveliko pripremamo kako bi se otvorio prvi ‘Daun kafe’, a u kojem bi radili konobari i kuhari sa Daunovim sindromom. Zasad već imamo po šest osoba osposobljenih za konobare i kuvare, odnosno ukupno njih 12 – istakao je Jelić.

Kako kaže, jedna od najvećih prepreka prilikom njihovog zapošljavanja su roditelji.

  • Oni se plaše šta će biti s njihovom djecom ako se zaposle, s obzirom na to da, kako kažu, neće imati socijalna primanja koja sada dobijaju.

Ipak, ta primanja su niska u odnosu na ono koliko osoba sa Daunovim sindromom može da zaradi – kazao je Jelić za Nezavisne novine.

Ipak, prema njegovim riječima, roditelji ovih 12 mladih ljudi ih podržavaju i neće biti prepreka da počnu uskoro raditi kao konobari i kuhari.

  • Već smo obavili nekoliko razgovora, a Ministarstvo zdravlja RS uveliko radi na tome da se prevaziđu sve zakonske prepreke prilikom zapošljavanja osoba sa Daunovim sindromom. U svemu ovome nam najviše pomaže, kao i mnogo puta prije, naš ambasador, doktor Vlado Đajić – naglasio je Jelić.

Dodaje da 23. januara odlaze u Prag kako bi potpisali ugovor o saradnji sa češkom Daun sindrom organizacijom, a tom prilikom će prezentovati program socijalne rehabilitacije, ali i održati premijeru filma “Neki novi Brodvej” u Češkoj.

  • U Pragu ćemo boraviti sedam dana, tokom kojih će osobe sa Daunovim sindromom pokazati vještine koje su stekli na programu socijalne rehabilitacije – rekao je Jelić.

Kako kaže, od marta i aprila nastavljaju s radom u komunama u Banji Vrućici i na Jahorini.

Ističe da je prošla godina bila vrlo uspješna za njih te da su realizovali mnogobrojne projekte, ali i proslavili tri značajne godišnjice.

Pročitajte i ovo

Irnela Stošić ima rak koji je metastazirao, a i suprug joj je teško bolestan: Pomozimo joj u liječenju

Irnela Stošić iz Mostara je u životnoj opasnosti zbog metastaza raka maternice. Pozivom na 17043 …