fbpx
Srijeda , 10 Avgusta 2022

“Marš na Drinu”, “Himna kosovskih junaka”, “Za krst, za krst…”, kakve poruke Dodik šalje

Specijalna antiteroristička jedinca MUP-a RS-a tokom svečanog defilea 9. januara povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a izvodila je specijalnu muzičku numeru. Baš kao i prethodnih godina, ova pjesma u vezi je isključivo sa srpskim narodom i pravoslavljem, a posebno je opasno to što se policija koja bi trebala biti policija svih građana, odredila za samo jednu religiju. 

“Za slavu, za slavu Obilića. Za krst, za krst Nemanjića. Za slavu, za slavu Obilića. Banja Luko, naša diko… Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, za krst Nemanjića. Za slavu, za slavu Obilića. Stasala je naša dika, nova Srpska Republika… Za krst, za krst…”, orilo se na Trgu Krajine.

U toj pjesmi su i sljedeći stihovi:

Srpske Pale, vrh planine

osvetlaše naše himne

Višegradi, Posavina

sve je Srbin do Srbina

Bihać, Doboj, Treskavca,

Ozren, Igman, Majevica

Ilidža i Grbavica,

Goradže i Srebrenica!

Nevesinje i Trebinje

branilo je srpsko ime

Na Trgu Krajine pjevali su dio pjesme. Cijela pjesma je u videu ispod.

Dvije godine prije, na istom mjestu i istim povodom pripadnici MUP-a RS-a pjevali su pjesmu “Pukni zoro”, popularnog slovenačkog kantautora Magnifica, za koju član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da su je pjevali srpski vojnici na Kajmakčalanu prvi put (Prvi svjetski rat).

Na defileu 9. januara 2019. godine pjevali su “Himnu kosovskih junaka”, pjesmu koja je nastala 1989. godine za film “Boj na Kosovu”.

“Hriste Bože raspeti i sveti, srpska zemlja kroz oblake leti”, riječi su ove himne, koja je bila i himna zloglasnih Crvenih beretki, posebne jedinice SDB-a poznate i pod nazivom Frenkijevci (po Franku Simatoviću). Dijelovi jedinice su ratujući u prvoj polovici 90-ih godina na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine prepoznavani pod imenima Knindže, Srpska dobrovoljačka garda, Arkanovci, Tigrovi, Škorpioni. Pjevajući ove stihove, kretali su u pokolje.

Devetog januara 2017. godine defile je praćen taktovima “Marša na Drinu”, komponovanog u čast pobjede srpske nad austrougarskom vojskom na Ceru.

Pročitajte i ovo

Dok su svi kupovali brašno i germu, Mersiha i Galib iz Viteza su pokretali privatni biznis: “Nisam se pokajala ni sekunde”

Dok su svi u proljeće 2020. godine kupovali germu i brašno, Mersiha i Galib, mladi …