fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Sramotno: Grupa pripadnika četničkog pokreta večeras se okupila u Višegradu (VIDEO)

Manja grupa pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta u koloni vozila prošla je ulicama Višegrada.

Kolona je prošla kroz Višegrad i zaputila se u pravcu Draževine gdje su krenuli na obilježavanje Božića  paljenjem Badnjaka kod manastira SV. Nikolaja.

“Braćo Srbi i sestre Srpkinje, Ravnogorci, poštovaoci i simpatizeri ravnogorskog pokreta i ravnogorske ideje. Pozivamo Vas da dođete 06. januara 2022. g. na tradicionalno okupljanje za BADNJE VEČE kod crkve Sv. Oca Nikolaja u Draževini”, navodi se u pozivu uz poruku da “Ravna gora pobijediti mora”.

Obučeni u crne vojne uniforme i uz prateću ikonografiju i muziku, okupljani pripadnici Ravnogorskog pokreta, ponovo su izazivali strah među povratnicima Bošnjacima u ovaj grad na Drini.

Pripadnici Ravnogorskog pokreta za sobom su ostavili brojne zločine, da bi se pod simbolima četništva ponovili zločini paravojnih i vojnih formacija i u ratovima koji su pola vijeka kasnije pratili raspad Jugoslavije i agresije na BiH.

Prema presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u periodu od 1992. do 1995. u Višegradu je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka.

Ratna dešavanja i zločini počinjeni u Višegradu, doveli su i do značajne promjene strukture stanovništva. U ovom istočnobosanskom gradu 1991. godine, prema popisu stanovništva živjelo je više od 21.000 stanovnika, od kojih su 63 posto bili Bošnjaci, a 31 posto Srbi.

Posljednji popis stanovništva iz 2013. godine pokazao je kako se broj stanovnika u Višegradu prepolovio, te da ih tu sada živi oko 10 hiljada. Nacionalna struktura nakon ratnih dešavanja od 1992.-1995.godine je potpuno izmijenjena. Trenutno živi deset hiljada stanovnika manje, 10 posto je Bošnjaka i 87 posto Srba.

Pogledajte snimak:

 

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …