Naložena je također obavezna vakcinacija protiv Covid-19, zdravstvenog kadra koji dolazi u kontakt s pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama KS. Za provođenje ove naredbe odgovorni su menadžmenti i krizni štabovi ustanova. Zbog novonastale epidemiološke situacije, Vlada je danas naložila Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da, do daljnjeg, obustavi sve planirane ekskurzije učenika.

Doneseno je još nekoliko preporuka i naredbi, na prijedlog Kriznog štaba, u cilju suzbijanja širenja virusa i zaštite zdravlja stanovništva.

Data je preporuka da se primjenjuju VTP pravila (vakcinisan/testiran/ prebolio), uz prilaganje važećih potvrda, u svim tržnim centrima, skijalištima, kinima, ugostiteljskim objektima, kao i svim drugim zatvorenim prostorima kao mjestima masovnog okupljanja, te hotelima, hostelima i svim ostalim smještajnim kapacitetima u Kantonu Sarajevo. Ukoliko posjetitelj/gost ne posjeduje jednu od VTP potvrda, objekti mogu obezbijediti brzo antigen testiranje, navedeno je u zaključku.

Nalaže se i formiranje tima za komunikaciju radi bržeg i efikasnijeg bolničkog smještaja oboljelih od Covid-19, a u čijem sastavu će biti predstavnici Opće bolnice “Prim.dr.Abdulah Nakaš”, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Hitne medicinske pomoći, te Ministarstva zdravstva. Ovaj tim će se formirati odmah, a njime će rukovoditi mr.sci.dr. Meliha Čengić Hadžović.

Također se nalaže otvaranje opservacijskog tima u Općoj bolnici, s obzirom na to da je u ovoj ustanovi najavljen početak PCR testiranja od danas, 06. januara 2022. godine.

Menadžmentima zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo nalaže se provođenje stroge kontrole propisivanja antibiotske terapije kod virusnih oboljenja, a zbog povećane incidence antimikrobne rezistencije (otpornosti) kod bolesnika. Zdravstvenim ustanovama KS se nalaže da testiranje na Covid-19 strogo rade po indikacijama Protokola za liječenje Covid -19, od 15.09.2021. godine, verzija 2, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Također, preporučuje se svim zdravstvenim ustanovama KS da ne zahtijevaju PCR testove kod ambulantnih pregleda, izuzev riziko grupa-onkoloških pacijenata, te hemodijaliznih i imunosupresivnih pacijenata – zaključeno je.

Navedene mjere stupaju na snagu danas, a kontrolu nad njihovim sprovođenjem vršit će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.