fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

SAD počele objavljivati listu sankcionisanih iz BiH: Miloradu Dodiku, Milanu Tegeltiji, Tijani Tegeltiji, Mirsadu Kukiću i ATV-u uvedene sankcije

Milorad Dodik, Milan Tegeltija, njegova supruga Tijana, te Mirsad Kukić i Alternativna televizija su pod sankcijama su Sjedinjenih američkih država. To je, za sada, zvanično saopćeno, no očekuje se objavljivanje i drugih imena osobva i kompanija iz BiH koje će se naći na crnoj listi SAD-a.

“Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS). Štaviše, Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika, koja izaziva podjele, odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost”, navodi se u obrazloženju odluke o sankcijama izrečenim predsjedniku SNSD-a i članu Predsjedništva BiH koji je već odranije pod sankcijama SAD-a.

Dalje se navodi da je spostavio je Dodik patronažnu mrežu u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici.

“Kao jedan od primjera svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u direktno bliskim poslovnim saradnicima. Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu građana u RS-u”, zaključuje se u obrazloženju.

Zbog korupcije su SAD sankcionisale i bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, te predsjednika PDA Mirsada Kukića.

“Njihovo djelovanje ugrozilo je vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i javne procese njihove vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH. Oznake Kukića i Tegeltije date su u skladu s odjeljkom 7031(c) Zakona o izdvajanjima za State Department, inozemne operacije i povezane programe iz 2021. U svojstvu predsjednika VSTV-a, Tegeltija je bio umiješan u koruptivna djela koja su uključivala korištenje svog političkog utjecaja i službene moći za osobnu korist. Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima u sudije i drugim javnim poslovima”, saopćile su američke vlasti. 

Kada je u pitanju Mirsad Kukić navedeno je da on, u svojstvu upravitelja rudnika Banovići u javnom vlasništvu i kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, bio umiješan u koruptivna djela koja su koristila njegov politički utjecaj i službenu moć za svoju osobnu korist. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za osobnu korist te se miješao u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi imao političku korist.

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …