„Merhamet“ Švedske obezbijedio je 76.000 KM za sve narodne kuhinje u Bosni i Hercegovini koje djeluju pod okriljem Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“. Prema riječima predsjednika HO „Merhamet“ MDD Kenana Vrbanjca, radi se o značajnoj pomoći iz Švedske, s obzirom da „Merhamet“ svakodevno hrani oko 8.000 socijalno ugroženih građana u svojoj 41 kuhinji i njihovim punktovima široma naše zemlje.

– Pomoć iz „Merhameta“ Švedske stigla je u pravo vrijeme, s obzirom da su u našoj zemlji poskupile namirnice koje su našim kuhinjama neophodne za pripremu obroka za toliki broj naših korisnika i njihovih porodica. Troškovi naših kuhinja su umnogome porasli, pa nam je svaka pomoć dobro došla, kako bismo našim korisnicima obezbijedili redovne i kvalitetne obroke – kazao je Vrbanjac.

On je podsjetio da je „Merhamet“ u 2020. godini svojim korisnicima pripremio i podijelio blizu 1.500.000 obroka, čija je vrijednost iznosila više od 4.345.000 KM te da će, kada se sumiraju rezultati za 2021. godinu, te cifre biti otprilike iste ili čak veće.

– „Merhamet“ Švedske, zahvaljujući njegovom predsjedniku Fehimu Haliloviću, je naša najaktivnija organizaciona jedinica u inozemstvu. Uz pomoć naše dijaspore i džemata u toj zemlji, „Merhamet“ Švedske je i ove godine obezbijedio značajnu pomoć za najugroženije kategorije stanovništva u Bosni i Hercegovini. Ova pomoć na naše narodne kuhinje je samo kruna sveukupne pomoći u ovoj godini – kaže Vrbanjac.

„Merhamet“ Švedske je nedavno obezbijedio pomoć od 120.000 švedskih kruna za porodice u BiH čiji su domovi stradali u najnovijim poplavama. Tim novcem kupljeni su električni šporeti i bogati prehrambeni paketi za 40 porodica u četiri bh. općine koje su najviše pogođene tom elementarnom nepogodom.

Isto tako, uz pomoć svojih partnerskih organizacija, „Merhamet“ Švedske je u ovoj godini, tokom mjeseca ramazana, obezbijedio pomoć vrijednu 172.000 KM za nabavku 6.550 ramazanskih paketa i 350 bajramskih paketa koji su podijeljeni socijalno ugroženim porodicama, uglavnom povratničkim porodicama u RS.