fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Turković postavila direktno pitanje evropskim liderima: Ako se politika EU promijenila, recite nam!

Pismo je uputila šefu evropske diplomatije Josepu Borrellu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michaelu, ministru vanjskih poslova Mađarske Peteru Szijjartu i šefu francuske diplomatije Yvesu Le Drienu s obzirom na to da Francuska uskoro preuzima predsjedavanje EU.

Premijer Mađarske Viktor Orban je na konferenciji za novinare održanoj 21. decembra 2021. godine u Karmelićanskom samostanu, između ostalog, govorio i o Bosni i Hercegovini.

  • Izjava premijera Orbana na konferenciji uvodi pitanje vjerske pripadnosti dijela stanovništva Bosne i Hercegovine, kao izazov ili problem u procesu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ovo je izazvalo veliku zabrinutost i strah među građanima Bosne i Hercegovine”, napisala je na početku Turković.

Primateljima pisma navodi da je 15. februara 2016. godine Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u EU. Vijeće EU je 10. decembra 2019. godine usvojilo zaključke o mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji u kojima je Komisija identificirala 14 ključnih prioriteta koje BiH mora postići za otvaranje pristupnih pregovora s EU.

  • Nijedan od tih 14 prioriteta i nijedan od temeljnih evropskih kriterija, principa i dostignuća Evropske unije ne pokriva niti tretira pitanje vjerske pripadnosti bilo koga, pa ni građana Bosne i Hercegovine. Političke pozicije iza ovakvih izjava prijete da naruše ne samo snagu i ulogu Evropske unije u Bosni i Hercegovini, već i ideju Evrope kao progresivnog, demokratskog i otvorenog okruženja koje poštuje ljudska prava, humanost i vrijednosti svih”, upozorila je Turković.

Dalje kaže, “ako je, zaista, došlo do promjene evropske politike i politike proširenja u pravcu onoga što premijer Orban govori i ako se sada u procesu evropskih integracija uzima u obzir vjerska raznolikost, tražimo da se to registruje otvoreno, transparentno i zvanično”.

  • Bosna i Hercegovina je stoljećima postojala kao multietnička i multikonfesionalna država i važno je da se svaka promjena politike Evropske unije po ovom pitanju upoznaje s građanima Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja koje su u procesu integracije. Također, želimo naglasiti da je u jednom dijelu svog obraćanja premijer Orban u pravu: Bosna i Hercegovina je ključ stabilnosti na Balkanu”, istakla je.

Za kraj je kazala da svijet u kojem politička moć, vjerska pripadnost, rasa ili etničko porijeklo definiraju individualna i kolektivna prava je svijet nepravde, nasilja, aparthejda i zločina.

  • Evropa koju poznajemo i kojoj geografski i duhovno pripadamo, stala je protiv takve politike. Nadamo se da će tako i nastaviti”, napisala je ministrica vanjskih poslova BiH.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …