fbpx
Subota , 22 Juna 2024

Milanović na Kosovu: Drugi put govorim u crkvi, prvi put je bilo u Fojnici

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je u srijedu Janjevcima okupljenima u crkvi sv. Nikole kako će im Hrvatska pomoći koliko može te da bi htio da ostanu živjeti u tom kosovskom selu, ali da su im u domovini, koja ima „široko naručje“, vrata uvijek otvorena.

„Mi smo s vama i mislimo na vas. Pomoći ćemo koliko možemo. Htjeli bismo da ostanete ovdje, ali domovina ima široko naručje i zagrljaj“, poručio je Milanović.

Župnik u Janjevu od 1998. don Matej Palić sa četrdesetak je župljana dočekao Milanovića u crkvi sv. Nikole, a dječji je zbor otpjevao janjevačku himnu i Lijepu našu.

Drugi put u životu govorim u Crkvi, prvi je puta to bilo u Fojnici. Ne osjećam se baš najugodnije, nije to prostor u kojem bi trebali govoriti političari“, kazao je Milanović.

Poručio je kako je Janjevo „mala enklava hrvatstva“ te da su tamošnji Hrvati opstali „u okruženju koje nije hrvatsko, ali vjerujem da nije neprijateljsko, i zadržali identitet“.

„Nadam se da se osjećate dobro i da niste tako nesigurni“, kazao je Milanović.

Don Palić je u obraćanju župljanima i predsjednikom izaslanstvu izrazio nadanje da će ovu godinu „izdržati bez incidenata“.

„Zna veleposlanica koliko smo imali sigurnosnih problema“, kazao je.

Župnik nam je ranije kazao da su u selu opljačkane brojne napuštene kuće, pljačkalo se i kuće u kojima žive samci te je bila česta krađa stoke i ispisivanje grafita po kućama.

Ipak, don Palić je istaknuo da se situacija u posljednje vrijeme smirila, nakon što je uhićeno pet pljačkaša, dok su se pojačale policijske patrole.

Sigurnosti su kaže pridonijeli učestali posjeti hrvatskih dužnosnika u posljednje vrijeme. Ove su godine Janjevo tako posjetili Zvonko Milas, predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, a ovoga mjeseca i premijer Andrej Plenković te ministar obrane Mario Banožić.

„Vi ste ove godine to zaokružili i dali pečat da ćemo se mi osjećati sigurnije i bolje“, kazao je župnik.

Iako su danas Hrvati, njih oko 160 manjina u selu od nekoliko tisuću stanovnika udaljenom petnaestak kilometara od Prištine, katolička crkva sv. Nikole na vrhu sela svjedoči o njihovom povijesnom prisustvu. Janjevo su u 14. stoljeću osnovali dubrovački trgovci zbog obližnjeg rudnika srebra, a prije 40 godina u njemu je živjelo oko 3500 Hrvata. Danas potomci Janjevaca uglavnom žive u zagrebačkoj Dubravi, dok ih manji broj živi u Kistanju blizu Knina.

Češko Karamatić (70), koji za sebe kaže da je jedan od najstarijih Hrvata u selu, ostao je u Janjevu, gdje živi s bratom. Dva brata i njegove četiri sestre žive u Zagrebu.

„Tu sam rođen, tu ću i umrijeti“, kaže Češko. Dodaje da je ekonomska situacija nezavidna, da u selu nema vode ni ambulante, dok on životinje nema jer se boji krađe.

Župnik pak „pomaže koliko može. Nema ni on”, a zaključuje “da nije njega svi bi mi otišli”.

U izaslanstvu su s Milanovićem Janjevo posjetili i predstojnik ureda Orsat Miljenić, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić.

Preuzeto sa N1.

Pročitajte i ovo

Neopisiva tuga: Na Ahiret preselio 1-godišnji Adem Fejzić iz Višnjice kod Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselio ADEM (ELMEDIN) FEJZIĆ iz Višnjice. Preselio je na Ahiret u …