fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

MUP SBK: Upozorenje na nedozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava!

“Povodom  nadolazećih Božićnih i Novogodišnjih praznika Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona poduzima pojačane planske mjere i radnje u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosnosti na našem području.

Obzirom da je u ovom periodu aktuelna problematika nedozvoljene trgovine i upotrebe pirotehničkih sredstava na javnim mjestima, što u nekim slučajevima može izazvati uznemirenje građana ili čak ugroziti njihovu sigurnost, službenici policije će preventivno raditi na sprečavanju ovakvih negativnih pojava. Tom prilikom će upozoravati građane na posljedice koje mogu poizlaziti iz neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima i vatrenim oružjem, dok će u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima raditi na sprečavanju nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava.

Pored preventivnih mjera i radnji, shodno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira SBK/KSB, službenici policije će poduzimat aktivnosti na sankcionisanju lica koja na javnom mjestu prodaju pirotehnička sredstva ili koriste takva sredstva na mjestima i na način na koji se izaziva uznemirenost građana, kao i osobe koje prirede bakljadu, vatromet ili sličnu priredbu bez propisane najave ili mimo zabrane mjerodavnog tijela ili ne poduzmu mjere osiguranja koje su dužne poduzeti. Novčane kazne za ovakve prekršaje kreću se u iznosu od 200 do 1000 KM, a predmeti kojim je prekršaj počinjen bit će oduzeti.  

Napominjemo da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira SBK/KSB, propisuje da priređivanje bakljade, vatrometa ili slične priredbe mora biti prijavljeno nadležnoj policijskoj stanici 72 sata prije održavanja. Policijska stanica može odobriti takvu priredbu ukoliko se time ne ugrožava javna sigurnost, u protivnom će  zabraniti održavanje takve priredbe.”

URED KOMESARA

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …