fbpx
Ponedjeljak , 26 Februara 2024

Nevjerovatna borba dječaka iz BiH: Sedmogodišnji Maid tri puta pobijedio rak!

Nevjerovatna priča sedmogodišnjeg Maida Hasanovića iz Sapne i njegova herojska borba s opakom bolešću ohrabrit će desetine druge djece koja boluju od raka. U proteklih nešto više od dvije godine Maid je, uz ogromnu podršku i požrtvovanje svojih roditelja, tri puta pobijedio rak. Mališan koji dokazuje da jaka volja i ljubav pobjeđuju sve „usput“ je savladao i koronavirus.

Loši nalazi

– Maidova borba počela je u oktobru 2019. godine. Tek je bio napunio pet godina kada smo, zbog uvećanih limfnih čvorova, morali ostati u bolnici. Ispostavilo se da je u pitanju ALL T imunofenotip, akutna limfoblastna leukemija – kaže za „Avaz“ dječakova majka Adisa Hasanović.

Sve do juna naredne godine, uz povremene odlaske kući, Maid je proveo u bolnici. Završio je liječenje, a potom je mjesec proveo na preventivnom zračenju u Sarajevu.

– Nakon povratka, dva mjeseca kasnije, na posljednjoj lumbalnoj punkciji otkrili su da se bolest vratila. Rani relaps. Ponovo smo u oktobru ostali u bolnici da prima još jače i agresivnije terapije kako bi se vratio u remisiju i kako bismo mogli na transplantaciju. U toku terapija, s najlošijim nalazima, ostaje pozitivan na koronavirus – priča ova hrabra majka.

Nakon što se u Covid bolnici izborio s koronavirusom, Maid se vratio na Odjel hematologije, ali su mu tada ljekari otkrili i herpes. Ovaj mali heroj i tu je bolest pobijedio, nastavio liječenje osnovne bolesti, a 2. aprila ove godine s roditeljima je otišao za Tursku. Tamo je urađena transplantacija matičnih ćelija, a majka je bila donor.

– Otac je bio tu jedno vrijeme i vratio se za Bosnu, jer imamo još jednog sina od 11 godina. Proveli smo dva mjeseca u bolnici, u potpunoj izolaciji, a ostalih šest u hotelu, odakle smo svake sedmice išli na brojne kontrole. Ovo je treći put da smo uspjeli – govori Adisa Hasanović.

 

Treba vjerovati

Porodica je posebno zahvalna doktoricama u Tuzli – Amili, Admiri i Lejli, svim sestrama na Odjelu hematologije, Udruženju „Pipol“, a naročito Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH“.

– Svi su nam bili velika podrška u svakom pogledu. Sve ovo dijelim s vama jer želim dati podršku i nadu ostalim roditeljima da dijagnoza raka nije kraj. Treba vjerovati i boriti se, jer hrabri uvijek pobjeđuju. Potrebno je puno strpljenja, snage, međusobnog razumijevanja, žrtvovanja i vjere u bolje sutra, ali kad vidite osmijeh na licu svog djeteta, sve muke i teške dane zaboravite – poručuje Adisa Hasanović.

„Pipol“: Rak nije mrak

Iz Udruženja „Pipol“ navode da je maleni Maid divno dijete koje drugoj djeci, ali i odraslim pacijentima koji se bore s rakom pokazuje da nikad, ma koliko teško bilo, ne treba odustati.

– Često kažemo da rak nije mrak. Ne pobjeđujemo zato što je neko hrabar ili jak, već zato što ne odustajemo u onim momentima kada je najteže – kaže Amra Saračević, predsjednica Udruženja.

Udruženje postoji od 2007. godine, a tek prošle godine je dobilo prostorije, jer je svu energiju usmjerilo u podršku djeci i njihovim roditeljima. Saračević kaže da su iza njih brojne aktivnosti i projekti, a da su najviše ponosni na projekat adaptacije Odjela za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječje bolesti, čime je omogućeno da se djeca iz TK, ali i Brčkog i susjednih općina u RS, umjesto u Sarajevu, liječe u Tuzli. Sredinom ove godine, uz pomoć donatora, otvorili su i prvi edukativni Centar za psihosocijalnu pomoć i podršku djeci oboljeloj i liječenoj od raka. Niz problema prati njihovu borbu za izliječenje, a Saračević ističe da je prioritet opremanje bolnica i zdravstvenog sektora, jer stotine hillljada maraka u budžetima izdvajaju se za nebitne stvari. Zbog neujednačenih kriterija, mnogo porodica nailazi na prepreke i prilikom ostvarivanja prava iz oblasti socijalne zaštite.

Pročitajte i ovo

Izlila se rijeka Željeznica u mjestu Gotuša, saobraćaj se odvija usporeno

Stanovnici Dusine, Gojevića i okolnih mjesta se suočavaju s izazovima nakon što je rijeka Željeznica …