fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

BiH bogatija za 4.868 diplomanata i magistranata!

Na početku svečanosti, intonirana je himna Bosne i Hercegovine te je izvedena i akademska himna.

Prisutnima, ali i onima koji su prijenost pratili online, prvi se obratio prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

On je napomenuo kako je UNSA ostao generator razvoja i progresa u ovoj zemlji, kao najstariji bh. univerzitet.

  • Znanje, ne samo da je moć, već i najjače oružje za mijenjanje svijeta na bolje, a u nadolazećem vremenu će biti još bitnije. Osnovna misija i vizija UNSA je stavljanje mladog čovjeka u fokus znanja i istraživanja kako bi odgovorio sve izazove”, napomenuo je Škrijelj.

Zatim je čestitao svima i poručio:

  • Vi činite tkivo društvenog života i zato ostajte u BiH, bez obzira na sve jer biti bez domovine je kao biti bez doma. Budite slobodni ljudi, s pravom stava i izbora. Sticanjem diplome, vi ste ti koji ste svojim znanjem pozvani da mijenjate okruženje kao svjedoci koji žele znati i za šta žive. Da biste održali korak s vremenom, morat ćete da mijenjate sebe stalno i iznova”, rekao je Škrijelj i još jednom čestitao studentima i njihovim porodicama na ovom uspjehu.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Parlamenta BiH se u online formatu obratio prisutnima i poručio da studentski dani, bez obzira na neprospavane noći, ostaju najljepši period u životima.

  • Pred vama dolazi drugi period života – koji je odgovorniji i vaše odluke će biti značajne za vaše porodice i državu. Volio bih da ostanete u BiH, ali bez obzira gdje bili, ostanite vezani”, rekao je Zvizdić.

Napomenuo je kako je potreban istinski sistem vrijednosti u našoj zemlji – društvo znanja koje mora biti bazirano na dobrom obrazovnom sistemu.

  • Bez mladih kao ključnog potencijala, ne možemo razmišljati o daljoj perspektivi i budućnosti. Zato je važno da vaše znanje i vještine ugradite u buduće kompanije u kojima budete djelovali. Bosna ima sjajnu budućnost – budite sigurni da ćemo prevladati sve probleme koje imamo. BiH će nadvladati one koji rade protiv njenog razvoja”, poručio je Zvizdić na svečanosti.

Adna Škamo, kao jedna od najboljih studentica se zatim obratila prisutnima i zahvalila za priznanje.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …