fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Umro ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta

Mladen Naletilić Tuta, nekadašnji zapovjednik Kažnjeničke bojne, osuđen zbog ratnog zločina nad Bošnjacima pred Haškim sudom na višegodišnju kaznu zatvora, umro je u petak u 75. godini od posljedica srčanog udara, potvrđeno je Hini.

Kako je za Hinu potvrdio njegov bivši suborac, Naletilić je preminuo na odjelu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru gdje je bio smješten više dana zbog posljedica teškog srčanog udara.

„Preminuo je prije nekoliko sati. Bio je u komi i nije se ni budio“, rekao je 21:00 sat izvor iz vojnih struktura.

Mladen Naletilić Tuta rođen je 1. prosinca 1946. u Širokom Brijegu. Bio je hrvatski politički emigrant, osnivač Kažnjeničke bojne s kojom je isprva ratovao na području Hrvatske, a zatim i u Bosni i Hercegovini.

Haški sud ga je 2003. godine u postupku s njegovim pomoćnikom Vinkom Martinovićem Štelom osudio na 20-godišnju kaznu zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima na području Hercegovine.

Izdržao je dvije trećine kazne, a po izlasku u Hrvatskoj je protiv njega pokrenut proces zbog poticanja na ubojstvo Damira Brekala 1995. godine.

Prošle je godine pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora.

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …