Građani su navikli da Sarajevo bude lijepo okićeno već početkom decembra, ali to se ove godine nije desilo. Tek na pojedinim mjestima se mogu vidjeti novogodišnji i božićni ukrasi u privatnom aranžmanu.

Nakon što je otkazan javni doček Nove godine, Gradska uprava na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić nije se potrudila da grad bude prigodno ukrašen za predstojeće novogodišnje i božićne praznike, kako bi malo pobudila praznični duh.

Prema svemu sudeći, Kanton Sarajevo pretrpjet će i velike finansijske gubitke zbog činjenice da će broj turista biti puno manji, što automatski znači i slabije punjenje budžeta od PDV-a. Prije samo nekoliko godina Sarajlije su ponosno isticale da je glavni grad za Novu godinu centar regije i radovale se koncertima Dine Merlina, Zdravka Čolića, Harija Varešanovića…

Ulice su tada danima prije vrvjele od turista koji su uživali u prazničnoj atmosferi na ulicama. Nažalost, ove godine neće biti ni javnog dočeka, vrlo je malo turista, a još nema ni novogodišnjih ukrasa na ulicama šehera koje izgledaju sumorno i turobno.

Upitno je i da li će stanovnici glavnog grada uz vatromet odbrojati posljednje minute godine na izmaku.

– U ovom trenutku vam ne mogu ništa reći. Ne znam da li su planirana sredstva za vatromet i hoće li ga biti – kratko je rekao za Faktor pomoćnik gradonačelnice Elvir Hadžiahmetović.